2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vártnál több metánt bocsát ki London

A brit főváros feletti légkör vizsgálata alapján az erőteljes üvegházgáz elsődleges forrása a korábbi feltételezésekkel ellentétben nem a szeméttelepeken felhalmozott hulladék bomlása, hanem a gázlétesítmények szivárgása.

A metán a szén-dioxidnál erőteljesebb melegítő hatással bír, ugyanakkor rövidebb ideig tartózkodik a légkörben. A növekvő metánkoncentráció világszerte aggodalmakat okoz, a szivárgás forrásainak felderítése ugyanakkor hatékonyan segíthetné elő a globális felmelegedés mérséklését.

Az Imperial College dél-kensingtoni kampuszán elhelyezett mérőberendezés adatai alapján a városban található földgáz-infrastruktúra apró szivárgásai összeadódva a korábban becsültnél jelentősebb kibocsátást eredményeznek.

A metánkibocsátás becslése gyakran statisztikai eszközökkel, „alulról felfelé” történik: egy konkrét érték, például a szarvasmarhák átlagos metánkibocsátása és az állatállomány mérete alapján kalkulálják például a szarvasmarha-tenyésztés kibocsátását.

Az Atmospheric Chemistry and Physics (Légkörkémia és -fizika) című szaklapban megjelent tanulmány ugyanakkor „felülről lefelé” közelít a kérdéshez. A műszerekkel a levegőből kimutatható metán mennyisége, illetve a gáz mérhető tulajdonságai alapján meghatározható eredete segítségével ad támpontokat ahhoz, hogy az Egyesült Királyság a glasgow-i konferencián tett vállalásaival összhangban visszaszoríthassa metánkibocsátását.

„A korábbi becslések a London körüli szeméttelepeket tekintették a metán fő forrásának, te kutatásunk alapján a fölgázszivárgás az elsődleges felelős. A megelőzés most oda összpontosulhat, ahol a legnagyobb hatást érhetjük el, az elöregedett fémvezetékek új, műanyag csövekre cserélésére” – mutatott rá a tanulmány egyik szerzője, Eric Saboya.

Fotó: coldsnowstorm/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam