2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan érkezik az új IPCC-jelentés

Az éghajlatváltozás hatásairól szóló új jelentés valószínűleg az eddigi legaggasztóbb értékelés lesz arról, hogy az éghajlatváltozás milyen hatással van minden egyes élőlényre.

Ez lesz az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) három kiemelt jelentése közül a második, és a novemberi COP26-csúcstalálkozó óta az első. A tudósok és tisztviselők február 28-án teszik közzé megállapításaikat – írja a BBC cikke alapján az Nrgreport.

A tanulmány elsősorban a regionális hatásokra, valamint a városokra és a part menti közösségekre összpontosít. Az IPCC a kormányok megbízásából hat-hét évente végzi el a felmelegedéssel kapcsolatos legújabb kutatások ilyen átfogó felülvizsgálatát.

A kutatók három munkacsoportban vizsgálják az alapvető tudományos eredményeket, a hatások mértékét és a probléma kezelésének lehetőségeit.

Számos nagyváros és fejlődő ország számára a jelentés rávilágít arra, hogy az éghajlatváltozás kezelése nem a kibocsátás csökkentéséről és a nettó nulla érték eléréséről szól, hanem sokkal inkább a rövid távú kockázatok kezeléséről.

Az IPCC égisze alatt a jelentésen dolgozó tudósok – akik mindannyian önkéntesen végzik ezt a munkát – több ezer tanulmányt vizsgálnak át, hogy összefoglalják a legújabb eredményeket. A tanulmány felvázolja azokat a kulcsfontosságú „fordulópontokat” is, amelyek a világ felmelegedésével valószínűleg bekövetkeznek, mint például a grönlandi jégtakaró felbomlása.

A jelentés az éghajlatváltozás néhány technológiai megoldását is megvizsgálja, de várhatóan elutasítja a napsugárzás kezelésére vagy akár a szén-dioxid légkörből való eltávolítására irányuló erőfeszítéseket.

Fotó: Maridav/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam