2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntartható alapok ellenőrizhetősége messze a népszerűségük mögött kullog

A könyvvizsgálók szerint évekbe telik, mire kialakul egy megbízható ellenőrzési rendszer a vállalatok fenntarthatósági vállalásaira. Addig pedig a zöldalapokba dollármilliárdokat vagy inkább ezermilliárdokat fektető befektetők továbbra is ki vannak téve az átverés kockázatának.

A környezetvédelmi, társadalmi és kormányzási (ESG) célokat támogató befektetések iránti kereslet miatt egyre nagyobb az igény egy olyan vizsgálati keretrendszer kialakítására, ami tudja kezelni a „greenwashing” jelenségét is, vagyis ami kiszűri, hogy a vállalatok valótlanul túl zöldnek mutassák magukat, a tényleges fenntarthatósági lépések nélkül – mutat rá a Reuters nyomán a Portfolio.

Az ESG-ellenőrzés még gyerekcipőben jár, és nincs egyetlen globális, kötelező szabvány sem. Az ilyen típusú auditálásra vonatkozó szigorúbb rendszer létrehozására irányuló erőfeszítések pedig több évet vesznek igénybe, ennyi idő, amíg a befektetők, a vállalatok és az auditorok megpróbálják kezelni az új és összetett adatokat.

Tavaly a Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége által vizsgált 1400 vállalatnak csak a fele végeztette el valamilyen formában a külső auditálást az ESG-nyilatkozataikról, vagyis sok befektető a saját elemzéseire tudott csak hagyatkozni. Az EU a bevezetés alatt álló új szabályok értelmében

csak „korlátozott” auditálást ír elő a vállalati közzétételeknél, és majd három év múlva tervezik megvizsgálni, hogy az ESG-ellenőrzést a pénzügyi kimutatásokéval azonos szintre kell-e emelni.

Mivel a főbb piacokon az ESG-értékelés valamilyen formáját alkalmazó befektetések értéke meghaladja a 35 000 milliárd dollárt, egyes befektetési társaságok hamarabb követelik meg a szigorúbb ellenőrzéseket. A legtöbb ESG-ellenőrzést a négy nagy könyvvizsgáló csoport, az EY, a PwC, a Deloitte és a KPMG végzi, amelyek régóta uralják a blue-chip vállalatok pénzügyi kimutatásainak ellenőrzését, és most az ESG-üzletek hullámára készülnek.

Az újonnan létrehozott Nemzetközi Fenntarthatósági Szabványok Testülete (ISSB) még az idén kiadja a vállalati éghajlati közzétételre vonatkozó szabályokat, hogy határokon átnyúlóan egységesítse a vállalatok ESG-nyilatkozatait. A következő lépésként pedig egy globálisan elfogadott könyvvizsgálati szabályzatot is ki kell dolgozni az ESG-riportok ellenőrzésére.

Fotó: Galeanu Mihai/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Ifj. Chikán Attila: Most van itt a cselekvés ideje Felgyorsítja klímastratégiájának végrehajtását az Allianz-csoport Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam