2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A következő klímacsúcs nem az ambiciózus ígéretekről, hanem a fejlődő országoknak nyújtott segítségről szól majd

Az Egyiptomban megrendezésre kerülő COP27 fókuszában a cselekvés és a klímaváltozás következményeit már ma nyögő, további csapásaival kapcsolatban pedig felkészületlen afrikai országoknak nyújtott támogatás kérdése áll majd.

A glasgow-i klímacsúcs felemás eredményei, a szén kivezetéséről szóló egyezmény felvizezése, illetve a fejlődő országok alkalmazkodására és védekezésére 2020-ig megígért 1 milliárd dolláros támogatás meghiúsulása felfokozta az Egyiptomban megrendezésre kerülő ENSZ-klímacsúccsal kapcsolatos várakozásokat.

A glasgow-i tanácskozással ellentétben, ahol a nemzeti vállalások megemelésén, a párizsi klímaegyezményben foglalt célok teljesíthetőségének biztosításán volt a hangsúly, Egyiptomban – ahogy az a csúcs választott helyszínén keresztül is kifejezésre jut – az afrikai, illetve általában a fejlődő országok helyzetének rendezése áll majd a tárgyalások középpontjában.

A pénzügyi segítségre esetükben nemcsak a klímavédelem fokozása, hanem a klímaváltozás már ma is jelentős áldozatokkal járó következményeinek kezelése és a jövőbeli, hathatósabb védekezés érdekében is szükség lenne.

Afrika szarva – Etiópia, Kenya és Szomália egy része – éppen az elmúlt 40 év legpusztítóbb aszályát éli át, amely ez idáig 1,5 millió haszonállatot pusztított el.

Itt az ideje, hogy felgyűrjék az ingujjukat, nekifogjanak a munkának, és elkezdjék megvalósítani a dolgokat, amelyek mellett elkötelezték magukat – fogalmazott a klímatárgyalásokban nagy tapasztalattal rendelkező Alden Meyer, az E3G klímaagytröszt szakértője.

A glasgow-i megállapodás új határidőket tartalmaz, amelyeket teljesíteni kell – mutatott rá a szakértő. Sor kerül minisztériumi kerekasztalra, a fejlődő országoknak pedig vállalást kell tenniük a 2025 utáni finanszírozási hozzájárulásukról.

A COP27-re 2022. november 7–18-ig, Sarm es-Sejkben kerül majd sor Fotó: intek1/iStock/Getty Images Plus

Az alkalmazkodás jelentőségének és költségeinek mérlegeléséhez fontos adalékokkal szolgál az a jelentés, amelyet egy ENSZ által támogatott kutatócsoport február 28-án publikál majd, és a várakozások szerint az országokat a felmelegedéssel, áradásokkal és extrém időjárással szembeni, fokozott védekezésre hangolhatja.

Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam