2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A városodás nem szükségszerűen jár a természetes széntárolók visszaszorulásával

A városokba özönlő népesség, a gyarapodó városok képzetét gyakran társítjuk az erdők kivágásával. A klímaváltozás szempontjából aggasztónak tűnő összefüggés azonban nem feltétlenül ilyen egyértelmű – mutattak rá a kínai városok fejlődését vizsgáló kutatók. Tudatos várostervezéssel az urbanizáció negatív hatásai elkerülhetők és visszafordíthatók.

A Koppenhágai Egyetem kutatói a kínai erdőtakaróról és a települések éjszakai fényeiről készültkészült műholdfelvételek, népességi adatok és a mobiltelefonok használatával kapcsolatos információk segítségével elemezték a népesség mozgása és az erdőtakaró változása közti összefüggéseket.

A világon sehol sem zajlott le olyan ütemben a vidéki népesség városokba áramlása, mint Kínában, ahol három évtized alatt 290 millió ember járta be ezt az utat. A Nature Sustainability című folyóiratban publikált kutatás eredményei alapján azonban ez a felfokozott urbanizáció a kezdeti ártalmak ellenére néhány évtized elteltével egyenesen pozitív hatással volt a kínai vegetáció szénmegkötő képességére.

Az elmúlt két évtizedben a szén-dioxid tárolása szempontjából meghatározó biomassza mennyisége az új, városi településeken és a vidéki területeken is nőtt.

Bár 2002 és 2010 között a városi területek szénmegkötő képessége
20 millió tonnával csökkent, viszont összességében 2002 és 2019 között 30 millió tonnával nőtt, az ország teljes területén pedig évi 290 millió tonnával nőtt a szénmegkötő kapacitás.

Fotó: Asia-Pacific Images Studio/iStock / Getty Images Plus

A jelenséget magyarázva a kutatók rámutattak: a városok terjeszkedése elsősorban nem az erdők (6 százalék), hanem füves, illetve legfőképp mezőgazdasági területek rovására valósult meg, amit a termelés intenzívebbé válása tett lehetővé.

Ráadásul vidéken csökkent a természetes élőhelyekre nehezedő nyomás, illetve felszabadultak területek, amelyek az ország fásítási programjában beültethetővé váltak.

A kutatók hangsúlyozták: a városok zöldítésével kapcsolatos kínai politika, a parkok, függőleges kertek és zöldtetők telepítése szintén jelentős mértékben hozzájárult a városok fejlődésével kapcsolatos kezdeti ártalmak ellensúlyozásához.

A Kínából származó adatok igazolják, a megfelelő feltételek biztosítása esetén lehetséges a szén-megkötő kapacitások növekedése és a városok terjeszkedése nem zárja ki egymást – emelték ki a kutatók.

Neked ajánljuk
Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Korábban mehetnek nyugdíjba több szennyezett bányavidék lakosai Romániában Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény Koncert a kárpátaljai árvákért
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam