2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem tudnak részt venni az IPCC-jelentés véglegesítésében az ukrán klímakutatók

Vezető ukrán klímaszakértők kényszerültek abbahagyni az Éghajlatváltozási Kormányközi Testületben (IPCC) folytatott munkájukat az orosz támadás miatt.

Az IPCC – egy nemzetközi szervezet, melynek célja a globális felmelegedés vizsgálatában elért eredmények összefoglalása és értékelése – épp legújabb jelentésének véglegesítésén dolgozott, amikor kitört a háború – ismertette a Live Science nyomán a 24.hu.

A csoport tagjai két héten át dolgoztak, hogy elkészítsék legújabb beszámolójukat, amelyet február 28-án mutatnak be. 

Az új jelentés elkészítésében mintegy 270 szakember vett részt – ez lesz az IPCC első olyan beszámolója, amelynek vezető szerzői között ukrán kutatók is vannak.

A szervezet szakértői a végső simításokat végezték, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az ukrán kutatók február 24-én jelentette be, hogy biztonsági okokból felfüggesztik a munkát. Szvitlana Krakovszka, az ukrán delegáció vezetője szerint több kollégájának óvóhelyre kellett visszahúzódnia. Nehéz a klímaváltozás hatásaira gondolni, amikor orosz rakéták csapódnak be Kijevben, és mindenhol tankok vannak – tette hozzá.

Az IPCC jelentéseiben többek között az éghajlati átalakulás következményeit, illetve az alkalmazkodás lehetséges stratégiáit is bemutatják.

Egy ukrán katona pihen, miközben sűrű füst száll fel egy közeli kigyulladt olajtárolóból Kijevben
Fotó: MTI/EPA/Alisa Yakubovich
Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam