2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdősítés sem csodafegyver: muszáj lesz csökkentenünk a kibocsátásunkat

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének legújabb jelentése egyebek mellett arra is figyelmeztet: nem ringathatjuk magunkat abba a hitbe, hogy a töretlenül magas kibocsátásunkat egyszerűen növények ültetésével ellentételezzük majd. Ehhez ugyanis hatalmas földterületekre lenne szükség, ami az élővilág állapota és az emberiség élelmezése szempontjából is visszaüthetne.

Egy tanulmány szerint a 2 °C-os felmelegedés elkerüléséhez szükséges mennyiségű szén-dioxid megkötését lehetővé tevő növénytakaró kialakítása több európai madárfaj elterjedési területét alakítaná át, mint az éghajlatváltozásból eredő 4 °C-os felmelegedés.

A fák újratelepítése a korábban erdősített területeken többszörös előnyökkel jár.

Ugyanakkor ott, ahol azok természetes módon nem nőnek, az erdősítés káros környezeti hatásokkal járhat.

A fák termesztése a természetes nyílt gyepterületeken csökkentheti a patakok vízhozamát és növelheti a tüzek intenzitását, ami még hozzá is járulhat a globális felmelegedéshez, mivel a fűfélék több hőt vernek vissza, mint az erdők.

Hasonlóképpen, a tőzeglápok lecsapolása faültetés céljából hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt szabadíthat fel ezekből a gazdag természetes szén-dioxid-nyelőkből.

A szerzők megjegyzik, hogy ahhoz, hogy a természetes megoldások megbízhatóan eltávolítsák az üvegházhatású gázokat, miközben minimalizálják a hátrányos hatásokat, gondosan figyelembe kell venni a helyi körülményeket és feltételeket. 

Fotó: pyzata/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Egyre több erdőtűzzel küzd az Egyesült Államok A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Milyen legyen az Aquincumi híd? Egy madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam