2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

IPCC: a klímaváltozás hatásai a vártnál gyorsabbak és pusztítóbbak

A klímaváltozás ma látható hatásai gyorsabbak, rombolóbbak és elterjedtebbek, mint ahogy azt 20 éve gondoltuk – állapította meg legfrissebb jelentésében az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testülete (IPCC).

A hétfőn Genfben nyilvánosságra hozott jelentés kiemeli, hogy a világ népességének közel fele már most is küzd az egyre veszélyesebbé váló éghajlati hatásokkal, ezért a szerzők drasztikus és nagyszabású fellépésre szólítják fel a tagországokat.

A Föld egyharmadát-felét meg kell védeni és meg kell őrizni a jövő élelmiszer- és édesvízellátásának biztosítása érdekében. Tervet kell készíteni, hogy a part menti városokban élők biztonságban legyenek a viharoktól és a tengerek emelkedésétől – hangsúlyozták a jelentés szerzői.

„Az alkalmazkodás életeket ment” – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára a jelentés közzétételekor:

„amint az éghajlatváltozás hatásai súlyosbodnak – és ez be fog következni –, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást szolgáló beruházások növelése a legfontosabb a túléléshez, a késlekedés halált jelent”.

„Az ellenőrizetlen szén-dioxid-szennyezés a világ legkiszolgáltatottabbjait kényszeríti a pusztuláshoz vezető útra” – mutatott rá Guterres hétfői videóbeszédében.

Miközben a kormányoknak drasztikusan csökkenteniük kellene károsanyag-kibocsátásukat, hogy meggátolják a globális felmelegedés elszabadulását, egyúttal azon is kell dolgozniuk, hogy csökkentsék a felmelegedés miatti szenvedést.

1,5 alatt kell maradnunk

A jelentés, amelyet három hónappal a skóciai Glasgow-ban tartott klímacsúcs után publikáltak, kiemeli, hogy a 1,5 Celsius-fokos küszöbérték átlépése már visszafordíthatatlan károkat okozna a világnak.

A globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokhoz közeli értékre való korlátozása nem feltétlenül akadályozza meg a természetet, a társadalmakat vagy a gazdaságokat érő veszteségeket, de jelentősen csökkenteni fogja azokat.

Miután a bolygó már 1,1 Celsius-fokkal melegebb lett az iparosodás előtti értékekhez képest, várhatóan két évtizeden belül eléri az 1,5 Celsius-fokos küszöbértéket.

A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a megoldásoknak figyelembe kell venniük a társadalmi igazságosságot, és tekintettel kell lenniük az őslakosokra, a kisebbségekre és a szegényekre is. A szociális jólét biztosítása vagy a környezetet is védő munkahelyek létrehozása sokat lendíthet a kiszolgáltatott közösségek helyzetén – mutatott rá Christopher Trisos, a Fokvárosi Egyetem klímakockázati kutatója.

„Rövid és egyre kevesebb időnk van arra, hogy biztosítsuk a bolygó élhető jövőjét” – hangsúlyozta Hans-Otto Pörtner, a jelentést készítő IPCC munkacsoportjának társelnöke. 

Fotó: Toa55/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam