2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímatárgyaláson kért bocsánatot ukrán kollégájától egy orosz tisztviselő

Az ukrán tisztviselő felszólalásában párhuzamot vont a klímaváltozás és a háború okai között.

„Engedje meg, hogy bocsánatot kérjek minden orosz nevében, amiért nem tudtuk megakadályozni a konfliktust” – fogalmazott Oleg Anyiszimov a 195 nemzet képviselőit felvonultató virtuális, zárt ajtók mögötti ülésen az ukrán Szvetlana Krakovszka felszólalására válaszolva, amelyben élesen bírálta Oroszországot, és hosszasan mesélt arról, mit kell átélnie országának.

Krakovszka angol nyelvű felszólalásában párhuzamot vont a klímaválság és az invázió között:

„Nem adjuk meg magunkat Ukrajnában, és reméljük, a világ sem fogja feladni a klíma helyreállításáért folytatott harcot. Az ember okozta klímaváltozás és az ukrán háború oka ugyanaz – a fosszilis üzemanyagok és azoktól való függésünk.”

Mindeközben sajnálatát fejezte ki, hogy tudósok sokévi munkája után az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kutatásainak „háborúkkal kell versenyeznie a médiamegjelenésért.”

Az AFP kérdésére Anyiszimov elmondta, felszólalása a „saját véleményét tükrözte, és nem az orosz delegáció hivatalos állásfoglalásaként kell tekinteni rá”.

Az ukrán zászló színeivel világítják meg az oslói városházát az Ukrajnát ért orosz támadás elleni tiltakozásul
Fotó: MTI/AP/NTB/Javad Parsa
Neked ajánljuk
Oroszország háborúzik, nincs, aki megfékezze a szibériai erdőtüzeket A háború a klímaválság elleni küzdelemre nézve is végzetes lehet Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Milyen legyen az Aquincumi híd? Egy madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam