2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ürge-Vorsatz Diána: az éghajlatváltozás emberek milliárdjainak jólétét veszélyezteti

Az IPCC friss jelentése ismét egyértelművé teszi, hogy a klímavédelemmel kapcsolatos tétlenség hatalmas tömegek jólétét, egészségét és megélhetését veszélyezteti. Akár már 2040 körül elérhetjük az 1,5 °C-os hőmérséklet-emelkedést – ennek lehetséges következményeiről Ürge-Vorsatz Diána beszélt a Másfélfok sajtóklubjában.

Van még mozgásterünk a klímaváltozás megfékezéséhez, de az idő múlásával ez egyre szűkül. Így vélekednek azok a tudósok, akik kutatásaikkal hozzájárultak az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) hétfőn közzétett jelentéséhez.

Ürge-Vorsatz Diána a Szeretlekmagyarorszag.hu szerint rámutatott: ma a Föld lakosságának több mint 55%-a, mintegy 4,3 milliárd ember városi környezetben él, és évente 5 millióra tehető azoknak a száma, akik közülük már most a klímaváltozás miatt halnak meg – ez pedig csak súlyosbodni fog.

A globális felmelegedés hatása Európában jellemzően az egyre gyakoribb hőhullámokban, Amerikában a pusztító erejű viharokban, Afrikában pedig a hosszan tartó szárazságban mutatkozik meg.

Ürge-Vorsatz Diána az „izzó parázs” (burning embers) diagramon keresztül mutatta be a klímaváltozás forgatókönyveit. A jelenlegi ismereteink alapján valószínűnek látszik, hogy már 2040 körül elérjük az 1,5 C-os hőmérséklet-emelkedést. Kérdés, hogy itt meg tudjuk-e állítani a folyamatot.

A Föld biológiai sokfélesége ugyanakkor már 1,5 fokos felmelegedés mellett is súlyosan sérülhet, a tengeri koralloktól a magas hegyek élővilágáig.

Európának ekkor négy fő kockázati tényezővel kell szembenéznie: a gyilkos hőhullámokkal, a mezőgazdaság súlyos visszaesésével, a vízhiánnyal és az áradásokkal.

1,5–3 °C-os felmelegedés között két-háromszorosára nőhet a halálozás. Dél-Európában – és a klímaváltozással Magyarország is egyre inkább e régióhoz tartozik majd – 30-40-nel nő majd a 35 °C fok feletti napok száma, ehhez pedig az emberi szervezet csak nagyon nehezen tud majd alkalmazkodni. 

A kutató arra is figyelmeztetett: a  jelenleg alkalmazott adaptációs módszerek nem elegendőek, vagy egyenesen elhibázottak. Ennek tipikus példája a légkondicionálás. Ezek a berendezések energiaigényesek, káros kibocsátást generálnak, ezáltal – miközben lehűtik a lakásokat, belső tereket – felforrósítják a városokat.

Fotó: piyaset/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam