2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért nélkülözhetetlenek az ökoszisztémák?

Az ökoszisztémák bolygónk legértékesebb területei, kulcsszerepük van abban, hogy a globális felmelegedés mértékét 1,5 °C alatt tarthassuk – írja a greendexen megjelent cikkében Nyilas Andrea kutató.

A szerző felidézi, hogy a 2015-ös párizsi megállapodásban meghatározott biztonságos éghajlatra vonatkozó referenciaérték eléréséhez ökoszisztémáink védelme elsődleges: ugyanis ha bizonyos területek emberi tevékenység következtében jelentős kárt szenvednének, lehetetlen lenne a globális felmelegedést 1,5 °C alatt tartani.

Ennek oka, hogy bolygónk a szenet számos ökoszisztémában, például az erdőkben és a tőzeglápokban tárolja, és ha ezeket tönkretesszük, annyi mennyiségű szén kerülhet a légkörbe, amennyi csak évszázadok vagy évezredek alatt raktározódik el újra ilyen ökoszisztémákban (ez az úgynevezett visszanyerhetetlen szén).

A mangroveerdőkben található a visszanyerhetetlen szén jelentős része. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Kutatások szerint a  természetben a visszanyerhetetlen megkötött szén a föld szárazföldi területének mintegy 3,3%-ára koncentrálódik, a legnagyobb része a tőzeglápokban, a mangroveerdőkben és az idős erdőkben található hat kontinensen. Ha ez a mennyiség a légkörbe kerülne, egészen biztosan éghajlati katasztrófa következne be.

Bizakodásra ad okot, hogy a világ visszanyerhetetlen szén-dioxid-mennyiségének közel egynegyede már eleve védett területeken található, és ha a kulcsfontosságú területeken a védett területek méretét csupán 5,4%-kal növeljük, megakadályozhatjuk a visszanyerhetetlen szén 75%-ának légkörbe jutását. Ezeknek a területeknek a jelentős része átfedésben van olyan helyekkel, ahol a biológiai sokféleség nagyon jellemző, így ezek is profitálnának az erősebb védelemből. Ilyen terület például az Amazonas-esőerdő, Afrika Niger-deltája vagy Pápua Új-Guinea.  

Magyarország legfontosabb ökoszisztémái az erdők és az árterek, legnagyobb és legértékesebb összefüggő darabjaikat a nemzeti parkokban lehet megőrizni, ami kiemelt feladat. A szerző rámutat, hogy a kormányok és a szakemberek mellett mi is nap mint nap tehetünk az ökoszisztémák megőrzéséért, hiszen

minden, amit a mindennapi életünk során használunk, hatással van a környezetre a mobiltelefonoktól kezdve az ételeken át a ruhákig, amelyeket viselünk.

Neked ajánljuk
A szén-dioxid eltávolítását célzó projekteket támogat az amerikai energiaügyi minisztérium Korai hőhullám alatt nyög India A pandémia előtti szinten jár az uniós kibocsátás Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam