2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folytatódik a Településfásítási program

Elkezdődött a Településfásítási program tavaszi ültetési időszaka, amelynek részeként a helyi állami erdőgazdaságok, erdész szakemberek közreműködésével 19 megyében, összesen 364 településen 10 000 fát ültetnek el – jelentette be hétfői közleményében Nagy István agrárminiszter.

A Településfásítási programot az Országfásítási program részeként 2020-ban hirdette meg az Agrárminisztérium (AM), amelynek célja a vidéki települések zöldítése és környezeti állapotának javítása mellett, hogy népszerűsítse a Vidékfejlesztési program erdősítési támogatásait.

A kormányzat célja, hogy 2030-ra 24 százalékról 27 százalékra nőjön az ország fával borított területe.

A rendszerváltozás óta meghirdetett legnagyobb belterületi fásítási programban a 10 ezer lakosúnál kisebb települések vesznek részt, és településenként 10-30 fát nyerhettek el.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az ültetett fák konténeresek vagy földlabdásak, a szakszerű ültetéshez minden fához biztosítanak támasztó karót, takarómulcsot és védőrácsot. Annak jelképeként, hogy ezek a fák növelik a településen található élőhelyek változatosságát, és más élőlények otthonául is szolgálnak majd, minden igénylő számára madárodúkat is biztosítanak – ismertette a miniszter.

A program iránt első pillanattól kezdve hatalmas volt az érdeklődés, így 2021-ben már megduplázott keretösszeggel folytatódott a pályázat: összesen 1,5 milliárd forintot fordítanak a vidéki települések zöldítésére.

2020-22 között a program keretében 1350 településen összesen 36 ezer sorfát ültetnek el.

Az elmúlt két és fél évben, az Országfásítási program meghirdetése óta az új erdők telepítésére benyújtott támogatási kérelmek meghaladták a 42 ezer hektárt, amely minden korábbi időszaknál nagyobb érdeklődést jelent a magyar gazdák részéről. Éppen ezért a támogatásokra az átmeneti időszakban is, 2022. december 31-ig lehet pályázni, és az új Közös Agrárpolitika is minden korábbinál több forrást biztosít a magyar erdőterület megőrzésére és gyarapítására.

Neked ajánljuk
Egyre több erdőtűzzel küzd az Egyesült Államok A fásítás nem csodaszer A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam