2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Külföldi segítség nélkül nem lehet sikeres az indiai klímavédelem

A dél-ázsiai ország erőfeszítései kulcsfontosságúak a világ klímavédelmi céljainak megvalósítása szempontjából, mivel Kína és az Egyesült Államok után India a harmadik legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátó.

A novemberi glasgow-i klímakonferencián Narendra Modi indiai miniszterelnök jelentette be, hogy az ország 2070-ig felhagy az üvegházhatású gázok kibocsátásával. Elmondta, hogy India 500 gigawattra növelné jelenlegi nem fosszilis tüzelőanyaggal előállított villamosenergia-kapacitását, és szükségleteinek felét tiszta forrásokból származó energia fedezné – írja az AP hírügynökség alapján a Világgazdaság.

Modi azt is megígérte, hogy India egymilliárd tonnával csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást, és 45 százalékkal gazdaságának szén-dioxid-intenzitását.

Négy hónappal azután, hogy India az ENSZ glasgow-i klímakonferenciáján bejelentette a zéró kibocsátással kapcsolatos célkitűzéseit, az ország még mindig nem nyújtotta be az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó terveit az ENSZ Éghajlatvédelmi Szervezetének.

Ennek okaként az energiapolitika átalakításának nehézségeit jelölték meg. Niklas Höhne, a New Climate Institute kutatója szerint hasznos lenne, ha India saját erőforrásaiból megvalósítható célokat határozna meg, és világos tervet fogalmazna meg arra vonatkozóan, hogy mit tudna elérni más országok pénzügyi segítségével.

A késedelmek megerősítik, hogy India milyen kihívásokkal néz szembe a környezetvédelmi erőfeszítéseket illetően: több mint 20 milliárd dollárnyi beruházásra lenne szüksége a tiszta energiával kapcsolatos célok eléréséhez, miközben ennek csak a fele áll a rendelkezésére.

Fotó: Hindustan Times/Getty Images

Glasgow-ban Modi hangsúlyozta, hogy India céljai nem valósíthatók meg megfelelő klímafinanszírozás nélkül, és felszólította a gazdag országokat, hogy egymilliárd dollárral támogassák Indiát.

A finanszírozás hiánya létfontosságú akadály – mondta Harjeet Singh, a Climate Action Network International tanácsadója, aki szerint némi reményt jelent India számára az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország által bejelentett terv, amely szerint öt év alatt 8,5 milliárd dollárnyi hitelt és támogatást nyújtanak Dél-Afrikának, hogy segítsék az ország villamosenergia-termelésének szénmentesítését.

Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia A hidrogén használata fordítva is elsülhet Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam