2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Drónokkal követi a tengeri hulladékot az Európai Űrügynökség

Eddig az úszó műanyaghegyek összegyűlése, mozgása és kiterjedése ismeretlen volt a szakemberek számára. Az ESA pont ezért hív segítségül több technológiát, amelyek lehetővé tehetik a hulladék állandó és globális ellenőrzését.

Az Európai Űrügynökség (ESA) olyan szenzorokat tesztel, amelyekkel mérhetők a tengerekben lévő műanyagmennyiségek – ismertette az sg.hu.

Paolo Corradi, a hivatal munkatársa hangsúlyozta, hogy az, hogy mely technológiák a legígéretesebbek, attól függ, hogy milyen formában tudják érzékelni a szemetet.

Jelenleg mikrohullámokon alapuló és optikai érzékelőket tesztelnek: a szemétkupacokról visszatükröződő napfény elemzéséből kiderül, hogy természetes vagy mesterséges hulladékról van-e szó.

Ugyanis nem csupán műanyag úszik a tengerek felszínén, hanem algák, hab vagy az élő vegetáció bizonyos részei is. A mikrohullámú szenzorok előnye, hogy nincs szükségük napfényre, és éjjel vagy felhős időszakban is működnek.

A technikát 2021 vége óta kutatja egy csoport Peter de Maagt vezetésével. Az első kísérletekre a Deltares holland kutatóintézet 650 négyzetméteres medencéjében került sor. A következő szakaszban a kísérletet valódi környezetben ismétlik meg, miközben az úszó szemétkupacokat drónokkal és repülőgépekkel figyelik.

Amennyiben ez a projektrész is sikeresen zárul, akkor jöhet a világűr. De Maagt szerint ugyanakkor azt még korai lenne megmondani, hogy az űrből is ellenőrizhető lesz-e a hulladékok mozgása, de

az ESA hosszú távú célja mindenképpen az, hogy az összegyűjtött adatokat letehessék a döntéshozók asztalára, és az egyes régiók ilyen szempontból ellenőrizhetők legyenek.

Az információkat a szemétkoncentrációt mutató, időben és térben dinamikus térképek készítéséhez lehet majd felhasználni, ami lehetővé teszi a hulladék származási helyének megállapítását, illetve az ellenintézkedések és a tisztításra irányuló erőfeszítések hatékonyságát.

Fotó: solarseven/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval)
Tovább a forrásra: sg.hu
Vissza
Hírfolyam