2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A háború miatt egy német közgazdász az unió klímavédelmi céljainak felülvizsgálatát szorgalmazza

Az EU klímavédelmi csomagja nem valósulhat meg a tervezett módon; a klímasemlegességre vonatkozó célok nem kérdésesek, de az elérésükhöz vezető utat felül kell vizsgálni – mondta Michael Hüther, a kölni IW gazdaságkutató intézet igazgatója a német dpa hírügynökségnek.

A „Fit for 55” a jelenlegi formájában nem lesz megvalósítható – jelentette ki a munkáltatókhoz kötődő IW [Institut der deutschen Wirtschaft] igazgatója, és arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háború miatt nem lenne szabad a német vállalatokat további költségekkel terhelni, különösen az autóipart nem.

A „Fit for 55” csomag előírja, hogy az éghajlatot károsító kibocsátásokat 2030-ig 55 százalékkal kell csökkenteni 1990-hez képest. 2050-re pedig az EU-nak klímasemlegessé kell válnia.

 Hüther szerint azonban, aki az emissziós kereskedelem kiterjesztését az épületekre és a közlekedésre irreális célkitűzésnek tartja, „törölni kellene a 2030-as határidőt”.

Véleménye szerint a németországi autóipari ágazatot fogják leginkább érinteni a háború következményei a beszállítói lánc problémái miatt. „A termelés leállása szélesebb körű és mélyebb lehet a vártnál” – mondta a közgazdász.

Ennek oka, hogy számos kritikus nyersanyag, például a félvezetőkhöz szükséges palládium Oroszországból származik. Az autógyártáshoz szükséges kábelkötegeket főként Ukrajnában szerelik össze. Németországban többek között a Porsche, a VW és a BMW már kénytelen volt ideiglenesen leállítani a gyártást a beszállítási szűk keresztmetszetek miatt.

Hüther kritikusan nyilatkozott az orosz gáz esetleges uniós importtilalmáról is. Az orosz gáz egyharmadát LNG-vel és más megoldásokkal lehetne helyettesíteni, de a teljes átállás rövid távon – jövő télre – nem lehetséges. Hangsúlyozta: szankciókat csak úgy lehet kivetni, ha a következményeit át lehet vészelni. A közgazdász ehelyett azt javasolta, hogy a tervezett nemzetközi minimumadó révén adóztassák meg az orosz gázszolgáltatókat.

Fotó: alvarez/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Tévedés, hogy lehetetlenül sok áramkútra lesz majd szükségünk Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam