2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már 2 fokos felmelegedésnél is súlyos hőhullámokra számíthatunk

A University College London és a Readingi Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a szélsőséges hőmérsékletekkel összefüggő halálozások száma jelentősen megnő már 2 Celsius-fokos globális felmelegedés esetén is.

Angliában és Walesben az év legmelegebb napjaiban a hőmérséklettel összefüggő halálozás 42 százalékkal fog növekedni az iparosodás előtti szinthez képest mért 2 fokos felmelegedés esetén – írta meg az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény alapján a 24.hu.

Ez azt jelenti, hogy az év 10 legmelegebb napjának átlagában a jelenlegi napi 117 halálesetről körülbelül napi 166 halálesetre nő.

Az Environmental Research Letters szakfolyóiratban publikált eredmények szerint a kutatók megvizsgálták az éghajlatváltozás hatását a hőmérséklettel összefüggő halálozási arányokra Angliában és Walesben, a nyári hőségre és télen a hideg okozta kockázatra összpontosítva.

Fotó: Daniel Harvey Gonzalez/Getty Images 

Azt találták, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedésével a hőmérséklettel összefüggő halálozás nyáron sokkal gyorsabban és egyáltalán nem lineárisan növekszik. 

A növekedés mértéke különösen 2 fokos felmelegedésnél gyorsul fel, 2,5 Celsius-fok felett pedig már sokkal nagyobb a kockázat – a 3 fokos felmelegedés 75 százalékkal növelheti a halálozási kockázatot hőhullámok idején.

Az eredmények kiemelik annak fontosságát, hogy a globális felmelegedés mértékét 2 Celsius-fok alatt kell tartani. Ez azonban egyelőre nagyon nagy feladatnak tűnik: a 1,5 Celsius-fok még a glasgow-i klímakonferencián tett fogadalmak betartásával is kívül esik az elérhető határon.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam