2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Patricia Espinosa: az ukrán háború sem késleltetheti a klímaváltozás elleni lépéseket

Még ha a háború „annyi szenvedést” is okoz, a globális felmelegedés továbbra is az emberiséget leginkább fenyegető krízis – fogalmazott az Reutersnek nyilatkozva az ENSZ hamarosan leköszönő klímavédelmi vezetője.

Patricia Espinosa arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszország ukrajnai inváziója nem vonhatja el a világ vezetőinek figyelmét az egyre súlyosbodó éghajlati válságról.

Az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének (United Nations Framework Convention on Climate Change) vezetője, aki második három éve mandátumának lejártát követően, júliusban várhatóan lemond vezető tisztségéről, hozzátette:

Ez egy olyan ügy, aminek a kezelését nem lehet elhalasztani.

A 196 országot tömörítő UNFCCC vezetője azt is hozzátette, hogy a háború okozta energiabiztonsági aggályok a megújuló energiaforrások irányába való elmozdulásra késztethetik az országokat.

A változás iránya azonban nem egyértelmű, amit az is jelez, hogy Németország például bővíteni kívánja a hazai szén felhasználását, illetve LNG-gázterminálok építését tervezi, a más forrásokból származó cseppfolyósított földgáz fogadására.

Több klímaszakértő úgy látja, a mostani geopolitikai válság fordulópontot hozhat a klímavédelemben.

Patricia Espinosa beszédet mond a glasgow-i klímakonferencián Fotó: Ian Forsyth/Getty Images
Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Ürge-Vorsatz Diána: Nem kell visszaköltöznünk a barlangokba, de mielőbb cselekednünk kell Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam