2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmagas szinten a szén-dioxid koncentrációja

A mérések kezdete óta most a legmagasabb a szén-dioxid szintje a légkörben a Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése szerint.

A globális felmelegedésért leginkább felelős üvegházhatású gáz kibocsátása világszerte emelkedett. Ennek részben az az oka, hogy ahogyan a világgazdaság kilábal a Covid–19 okozta válságból, nagymértékben a szénre támaszkodik – írja a USA Today alapján a 24.hu.

A globális szén-dioxid-kibocsátás 2021-ben 6 százalékkal, 36,3 milliárd tonnára emelkedett.

A 2020-as Covid–19-korlátozások a fosszilis tüzelőanyagok használatának jelentős visszaesését idézték elő, és szakértők eleinte azt jósolták, hogy a válságból kikerülő energiaipar jelentősen különbözni fog a korábbitól. Nem így lett.

Az IEA szerint a szén a globális szén-dioxid-kibocsátás növekedésének több mint 40%-át tette ki 2021-ben, és elérte a valaha volt legmagasabb, 15,3 milliárd tonnát. A földgáz szén-dioxid-kibocsátása is jóval a 2019-es szint fölé emelkedett, 7,5 milliárd tonnára.

Fotó: querbeet/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Hány fa tudja ellensúlyozni egy város kibocsátását? A gyárkémények füstje problémák helyett bevétel forrása is lehetne A fosszilis ipar gigantikus projektjei alááshatják a klímacélok megvalósítását A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam