2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Brazíliában több ezren tiltakoztak Bolsonaro elnök környezetvédelmi politikája ellen

A rendezvényt Caetano Veloso népszerű énekes és három tucat másik brazil zenész kezdeményezte annak érdekében, hogy felszólítsa a törvényhozókat, állítsák le az Amazonas esőerdejeinek pusztítását.

Több ezren tiltakoztak szerdán a brazil fővárosban, Brazíliavárosban a törvényhozás épülete előtt a Jair Bolsonaro elnök által támogatott törvénytervezetek ellen, amelyek gyengítenék az Amazonas környezetvédelmét, és engedélyeznék a bányászatot az őslakosok földjein.

Tollas fejdíszt viselő őslakosok, növényvédő szerek mezőgazdasági használata ellen tiltakozó transzparenseket tartó diákok és méheknek öltözött gyerekek keveredtek a tömegbe, amely egy óriási felfújható vízidisznó és egy pingvin alatt haladt.

„A helyzet kritikus, ez a kormány elpusztítja azt, ami az erdeinkből megmaradt”

– idézte a tűntetés egyik résztvevőjét, Priscila Borges egyetemi tanárt a Reuters brit hírügynökség. Szerinte Brazília környezetét veszélyezteti a mezőgazdaság terjeszkedése és az agrárbiznisz érdekeit szolgáló kormány.

Jair Bolsonaro, Brazília elnöke Fotó: Bloomberg/Getty Images

A gyűlésen az ellenzett jogszabályok között szerepel egy olyan törvényjavaslat, amely amnesztiát adna azoknak a földbirtokosoknak, akik évtizedek óta illegálisan megszállják a kormányhoz tartozó vagy hagyományosan őslakos közösségek által lakott földeket. 

Más törvényjavaslatok gyengítenék a környezetvédelmi engedélyezés követelményeit, és növelnék a mezőgazdasági termelők által használható növényvédő szerek és gyomirtók számát.

Egy negyedik törvényjavaslat, amelyet a kormány arra hivatkozva, hogy az ukrajnai háború megzavarta a gabonafélék termesztéséhez szükséges műtrágyaellátást, gyorsított eljárásban szeretne keresztülvinni a kongresszuson, engedélyezné a bányászatot és az olajkitermelést az alkotmány által védett őslakos-rezervátumokban.

Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Rekordméreteket öltött az erdőirtás Brazíliában Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam