2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímacélok eléréséhez a légkondicionálókban is alkalmazott HFC-k használatát is korlátozni kellene

A klórmentes halogénezett hűtőközegek (HFC)  erőteljes üvegházhatású gázok, amelyeket az ózonkárosító vegyületek helyettesítésére növekvő mennyiségben kezdett el használni az emberiség. Ugyan a Montreali Jegyzőkönyv 2016-os módosítása értelmében 2050-re jelentősen (80-85 százalékkal) kell csökkenteni a használatukat, egy friss elemzés szerint ez kevés lenne a párizsi klímacélok teljesítéséhez.

A Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemzési Intézet (IIASA) elemzése szerint a klímavédelmi erőfeszítések akkor lehetnek sikeresek, ha 2050-re a HFC-k felhasználása 95 százalékkal csökken, sőt: a gázok használatát fokozatosan és intenzíven mielőbb vissza kellene szorítani.

A legkülönbözőbb, hűtést szolgáló berendezésekben alkalmazott vegyületekhez köthető kibocsátás hosszú évekkel a felhasználást követően is jelentkezhet, az eszközök használata vagy megrongálódása, megsemmisítése során.

Ha nem cselekszünk időben, a 2019 és 2050 közötti, HFC-khez köthető kibocsátás 92 billió tonna szén-dioxidnak megfelelő mértékű is lehet.

Ugyanakkor a 2016-ban kitűzött célértékek szigorítása, illetve köztes küszöbértékek kijelölése esetén tartható maradhatna a párizsi klímaegyezményben kitűzött, legfeljebb 1,5 Celsius-fokos felmelegedés – mutattak rá a Nature Climate Change című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői.

Ráadásul az elavult hűtőberendezések cseréje az energiahatékonyság növelésével további kibocsátás megspórolását és a levegőszennyezés csökkentését is lehetővé tenné – mutattak rá a kutatók. A HFC helyettesítésére számos gáz, mint például az ammónia és a propán is alkalmas lehet.

Fotó: seraficus/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam