2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megérkezhet a fejlődő országoknak megígért klímavédelmi segítség

A gazdag országok már az idei évtől, de legkésőbb 2023-tól teljesíteni tudják klímavédelmi kötelezettség-vállalásaikat, miszerint évi 100 milliárd dollárral támogatnák a szegény országok klímaváltozás következményeivel szembeni erőfeszítéseit – vélekedett John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízott.

Kerry az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) azon az informális ülésén beszélt erről, amely a klímaváltozás pénzügyi oldalával, illetve ennek kapcsán a béke és biztonság fenntartásával foglalkozott.

Mindez az ENSZ 2009-es koppenhágai klímacsúcsán előirányzott 2020-as céldátumhoz képest kétéves késést jelent.

Joe Biden amerikai elnök mindemellett elkötelezett amellett, hogy növelje a fejlődő országok klímavédelmi céljaira szánt amerikai pénzügyi hozzájárulást. Tavaly szeptemberben ígéretet tett arra, hogy 11 milliárd dollárra emeli a klímavédelemre elkülönített évi költségvetést, ami négyszerese a szintén demokrata párti Barack Obama elnöksége idején e célra felhasznált éves keretösszegeknek.

John Kerry Fotó: Bloomberg/Bloomberg/Getty Images

„Ez a forrásnövelés segít majd, hogy teljesíteni tudjuk a 100 milliárd dolláros ígéretet” – jelentette ki Kerry. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás kezeléséhez szükséges, minden országra kiterjedő gazdasági átálláshoz nemcsak 100 milliárd dollár, de ezermilliárd dollár kellene majd.

„Egyetlen kormány vagy kormányok csoportja sem képes önmagában kezelni az átálláshoz szükséges 2,5-4,6 ezer milliárd dolláros hiányt”

– tette hozzá. Kijelentette, hogy az egyetlen módja a kellő pénzösszegek előteremtésének a magánszektor bevonása.

Dai Bing, a kínai ENSZ-nagykövet helyettese szerint a fejlett országoknak erkölcsi és – a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezményt is beleértve – nemzetközi kötelezettségük biztosítani a forrásokat a fejlődő országoknak, mivel ők a fő felelősei a klímaváltozásnak és a szén-dioxid-kibocsátásnak.

Ravindra Raguttahalli, az indiai ENSZ-nagykövet helyettese pedig arról beszélt, hogy a fejlett országok nemcsak a pénzügyi ígéreteiket nem teljesítették, de adósak maradtak a klímaváltozás következményeinek enyhítését szolgáló technológiák és egyéb eszközök szolgáltatásával is.

Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Ürge-Vorsatz Diána: Nem kell visszaköltöznünk a barlangokba, de mielőbb cselekednünk kell A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam