2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A háború embernek, környezetnek is hatalmas károkat okoz

Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja már a fegyveres konfliktus első napjaiban aggodalmát fejezte ki az emberéletekért és a környezetért. Utóbbi szempontjából nemcsak az országban található atomerőművek támadása jelenthet veszélyt, de a bombázások és a hatalmas katonai járművek okozta légszennyezés és a megsérült vízvezetékek miatt szennyezetté váló ivóvíz és folyók is.

Az Amnesty International arra hívja fel a figyelmet, hogy az atomerőművek mellett az Ukrajnában működő kohászati üzemek, gyárak vagy egyéb energiaszolgáltató üzemek is potenciális veszélyt jelenthetnek, ugyanis egy támadás esetén ezekből is nagy szennyeződés juthat a környezetbe – írja az Index.

A szervezet Válság- és környezetvédelmi részlegének vezetője, Richard Pearshouse rámutatott:

„a harcok rendkívül mérgező szennyezést okozhatnak, így súlyos egészségügyi hatások ronthatják tovább a helyi lakosság már amúgy is szörnyű humanitárius válságát.”

Az erősen iparosodott Donbasz alapvetően is az ország legszennyezettebb régiói közé tartozik, a háború pedig csak tovább ront a helyzeten. A vízellátás és a helyi folyók szennyezettsége már a 2014-es konfliktus kirobbanása óta sújtja a régiót, az UNICEF szerint emiatt komoly kihívást jelent a főzés, az ivás, a kézmosás és a megfelelő tisztálkodás is. A szeparatisták által ellenőrzött területeken az ellenőrizetlen és tisztítatlan szennyvíz bejutott a Donyec folyóba is.

Emellett az elhagyatott vagy megsérült bányák – amelyek radioaktív anyagokat, nehézfémeket, higanyt, arzént és ólmot tartalmaznak – feltöltődtek vízzel, amely így szennyeződve a talajvízbe is beszivárgott.

A gyakori ágyúzás, bombázás és a taposóaknák használatának elterjedése a klímaváltozás szárító hatását tovább súlyosbította, így 2014 óta egyre gyakoribbak a komoly erdőtüzek az országban.

Az ENSZ riportja szerint 530 ezer hektárnyi terület semmisült meg tüzekben a háború óta, köztük 18 természetvédelmi terület is részben vagy teljesen elpusztult.

Füst száll fel a herszoni nemzetközi repülőtérről és légi támaszpontról 
Fotó: MTI/AP/Planet Labs PBC
Neked ajánljuk
Már harminc éve ismerik el „A Környezet Védelméért” munkálkodókat Oroszország háborúzik, nincs, aki megfékezze a szibériai erdőtüzeket Segítőközpont a menekültekért Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam