2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mumbai a dél-ázsiai városok közt elsőként célul tűzte ki a karbonsemlegességet

A térség vállalati óriásainak, tőzsdéinek és az Indiai Központi Banknak is otthont adó metropolisz március 13-án bejelentett klímavédelmi célja két évtizeddel elébe megy India ambícióinak: már 2050-ben el szeretnék érni a nettó klímasemlegességet.

Nem adatott meg nekünk a várakozás luxusa – hangsúlyozta a döntés kapcsán Mahárástra állam környezetvédelmi minisztere. Az állam 19 millió lakosú fővárosa a dél-ázsiai városok között elsőként mutatott be klímatervet, amelynek értelmében radikálisan átalakítanák az energiatermelést, a vízellátástást, de jelentős intézkedésekre készülnek a hulladékkezelés és a közlekedés terén is.

Mumbai emissziója 2019-ben 23,42 millió tonna szén-dioxid volt – innen szeretnék három évtized alatt elérni a nettó nulla kibocsátást.

Az üvegházhatású gáz elsődleges forrása esetükben az energiatermelés, amely a szennyezés 72 százalékáért felelős – ezt követi a közlekedés és a hulladék.

A város klímavédelmi tervei hat fő területre összpontosítanak: az épületek fejlesztése mellett elektromossá alakítanák a közösségi közlekedést, javítanák a gyalogos közlekedés körülményeit, a csatornázást és a vízelvezetést, növelnék a zöld területek arányát, és a tetők nagyobb részét vonnák be a napenergia-termelésbe. 

Az intézkedések finanszírozását egyebek között zöldkötvények kibocsátásából tervezik, de olyan gazdasági szereplők, mint a szénerőműveket üzemeltető TATA is ígéretet tettek az ügy előre lendítésére, saját klímacéljaik teljesítésével. 

Szakértők reményei szerint Mumbai sikere elősegítheti egész India elköteleződését a klímavédelem és az alkalmazkodás iránt, amire nagy szükség lenne: a klímaváltozás a hatalmas országnak hatékony beavatkozás híján akár 35 billió amerikai dollárt is elérő kárt okozhat.

Mumbai: a város nyomornegyedeit és halászfalvait az emelkedő tengerszint is fenyegeti Fotó: cookelma/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Ürge-Vorsatz Diána: Nem kell visszaköltöznünk a barlangokba, de mielőbb cselekednünk kell Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam