2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Valós időben, az űrből lesz követhető a földi környezet állapotának alakulása

Az ABB 30 millió dolláros megrendelés keretében spekrofotometriás képalkotó rendszereket fog szállítani egy kanadai adatelemző és analitikai cég, az EarthDailyAnalytics részére. Az ABB technológiájával felszerelt műholdakat 2023-tól kezdik pályára állítani, ami a földi ökoszisztémák mind ez idáig példátlan napi globális lefedettségét biztosítja majd.

A spektrofotometriás képalkotó rendszerek meghatározott hullámhossztartományon belül, széles spektrumban rögzítik az adatokat, így az EarthDailyConstellation műholdhálózat 22 spektrális sávban, akár ötméteres felbontásban is képes lesz kiváló minőségű képeket készíteni – ismertette a Computer World.

A rendszereket tíz Föld körül keringő műholdon fogják elhelyezni. A kiváló képminőséget és a gazdag spektrális sávdiverzitást napi globális lefedettség mellett biztosítja a vállalat, ami eddig nem volt megvalósítható.

Az ABB műholdhálózatra telepített technológiája folyamatosan készíti majd a képeket bolygónk szárazföldi, illetve nagy kiterjedésű, tengerrel borított területeiről, miközben a műholdak a Föld körül keringenek.

Az EDA mesterségesintelligencia-alapú analitikai rendszere ezután feldolgozza a változásokat rögzítő képekről nyert adatokat, és ezekből olyan, a reagálásra lehetőséget biztosító adatsorokat generál, amelyek fontos információkat hordoznak a Föld ökorendszereinek állapotáról, valamint a klímaváltozás hatásairól és folyamatáról.

Azon túl, hogy ezek a mérések információkkal szolgálnak az éghajlatváltozásról, a növények egészségi állapotának nyomon követésétől az erdőtüzek terjedésének előrejelzéséig számos súlyos kihívás kezelésében segíthetnek. Az összegyűjtött adatok értékes információkkal támogathatják a környezet védelmében tett lépések támogatását, a fenntartható erőforrás-gazdálkodást.

Fotó: Lizalica/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A mesterséges intelligencia sikeresebb lenne nálunk a környezeti kihívások kezelésében? A fémek iránti kereslet fokozódását hozhatja a zöld átállás Tengervízből ivóvizet gombnyomásra? Lehetséges! Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: computerworld.hu
Vissza
Hírfolyam