2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az új szénbányát engedélyező környezetvédelmi miniszter javára döntött az ausztrál bíróság

Az ausztrál szövetségi bíróság úgy döntött, a környezetvédelmi miniszternek nem kötelessége mérlegelnie, hogy milyen károkat okozna egy-egy új szénbányászati projekt a gyermekek jövőjére nézve.

Ezzel helybenhagyták Sussan Ley környezetvédelmi miniszter fellebbezését egy 2021. júliusi ítélet ellen – ismertette az AFP alapján a 444.hu.

A korábbi ítéletben a bíróság kimondta, hogy a miniszternek kötelessége „elkerülni a 18 éven aluliak személyi sérülését vagy halálát”, melyet a légkörbe kerülő szén-dioxid-kibocsátás okozna.

A szövetségi bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy az ügy középpontjában álló Vickery szénbányából származó kibocsátások csak „kismértékben növelték a kockázatot” a fiatal generáció számára.

A pert elindító fiatalokat lesújtotta az új ítélet, a legfelső bírósághoz való fellebbezést fontolgatják.

Ausztrália a világ ötödik legnagyobb szénkitermelője Fotó: mikulas1/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Sydney problémái jól példázzák: nem mindegy, milyen városban ér bennünket a hőség Egyre népszerűbb egy ősi gabonafaj, a fekete árpa Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam