2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdőalapú gazdaságban rejlő lehetőségeket vizsgálják a Soproni Egyetemen

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Tématerületi kiválóság programjának támogatásával indult kutatási program új, egységes rendszerben szemléli az erdőgazdálkodás, a faipar, a közgazdaságtan és a társadalomtudományok szempontjait.

Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora az erdők nemzetközi napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az egyetemen csaknem kétmilliárd forintos kutatási program indul, amely a klímaváltozás elleni fellépés keretében vizsgálja az erdőalapú gazdaság gyakorlati megvalósításának lehetőségeit. 

A 150 szakember közreműködésével megvalósuló projekt célja, hogy valós megoldási lehetőségeket kínáljon a klímaváltozás kihívásaira. 

A projekt célkitűzéseit bemutatva Borovics Attila, a SOE Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója egyebek mellett kifejtette: nemzetgazdasági és klímavédelmi szempontból is indokolt annak a vizsgálata, hogy a szénmegkötési kapacitás megőrzésétől kezdve a biogazdaság fejlesztéséig milyen, a gyakorlatban is alkalmazható lehetőségek vannak az erdők fenntartható hasznosítására.

Fotó: MTI/Varga György

A projekt keretében olyan innovációkkal is foglalkoznak, mint a szárazságtűrő fafajok anyagát feldolgozó fejlesztések, a zöld hő előállítása vagy a faalapú építőanyagok és szigetelőanyagok fejlesztése.

A sajtótájékoztatón Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára kiemelte: a kormány elkötelezett az erdőterület növelése és az erdőgazdálkodás fenntarthatósága iránt.

Az erdővel, az erdei fával és cserjével borított terület aránya Magyarországon a nemzeti erdőleltár adatai szerint már 25,4 százalék.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében 680 hektár új erdőt telepítettek, a Településfásítási programban pedig 1350 településen 36 ezer sorfát ültettek – ismertette az államtitkár. Zambó Péter fontosnak nevezte a növekvő erdőterület fenntartható módon történő kezelését: 2009 óta 100 ezer hektárral nőtt a nem vágásos üzemmódban kezelt erdők területe.

Neked ajánljuk
Egyre több erdőtűzzel küzd az Egyesült Államok A fásítás nem csodaszer A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam