2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tavalyi hidegrekord után most hőhullám van az Antarktiszon

Negyven fokkal melegebb van a megszokottnál a Déli-sarkon: a régió időjárását kutatók az ilyen hőmérsékleti anomáliákat eddig „lehetetlennek” és „elképzelhetetlennek” tartották.

Március 20-án harmadik napja mértek rekordmagas hőmérsékletet a Déli-sark keleti részén. A hőhullám természetesen relatívan értendő. Az ilyenkor megszokott hőmérséklet mínusz 51–45 Celsius-fok az Antarktiszon, ehelyett jelenleg mínusz 18–12 Celsius-fokot mérnek – írja az Index.

A jégtakaró közepén található Vosztok állomáson mínusz 53 Celsius-fok a sokéves átlag, de a napokban mínusz 17,7 Celsius-fokot is mértek, ez 15 fokot vert az elmúlt 65 évben mért csúcshőmérsékletre.

Jonathan Wille, a Grenoble-i Egyetem munkatársa szerint a jelenlegi időjárás a nyári hőhullámokhoz hasonló, és gyakorlatilag nem létezhetne az ember által okozott felmelegedés nélkül.

A Földnek ezen a részén nem ritkák a szélsőséges hőmérsékleti kilengések. A jelenlegi viszonylagos meleget megelőzően, tavaly április és szeptember között a Déli-sark környékén az eddig ismert leghidegebb időszakot mérték: mínusz 61 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet.

Fotó: Anadolu Agency/Getty Images
Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Hatalmas mennyiségű víz raktározódott el az Antarktisz alatt Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam