Mi vár egy melegedő világban Európára
Növekvő hőség, szárazság, csökkenő mezőgazdasági termelés, vízhiány és áradások – ezek azok a kulcskockázatok, amikkel meg kell küzdenie Európának az új IPCC-jelentés szerint, ha tovább melegítjük a kibocsátásokkal a légkört.
A hatások már most, 1,1 fokos felmelegedésnél is érezhetők, azonban 2-3 fokos globális hőmérséklet-emelkedés esetén (ezen a pályán mozgunk most) a veszélyek megsokszorozódnak – mutatott rá a Másfélfokon megjelent elemzésében Kis Anna meteorológus, az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa.
A leginkább veszélyeztetett területek Dél-Európában, illetve a városokban találhatók.
Az élelmiszer- és energiaellátásban, az egészségügyben, a közlekedésben, a hatékony munkavégzésben, a természeti rendszerek és a biológiai sokféleség megőrzésében várható negatív hatások mellett a kulturális örökség egy része és néhány tradicionális életstílus is veszélybe kerül.
Az IPCC II. munkacsoportjának 6. helyzetértékelő jelentésében négy fő kockázati tényezőt emeltek ki Európára vonatkozóan: ezek a hőség, a csökkenő mezőgazdasági termelés, a vízhiány és az áradások.

A hatások esetén nem mindegy, hogy hány foknál korlátozzuk a globális melegedés mértékét: A 1,5 fokos globális melegedés okozta extrém hőség évi 30 000 halálos áldozatot követelhet Európában és ez a szám 3 fokos hőmérséklet-emelkedés esetén megháromszorozódhat, miközben jelentősen lecsökken a hőmérsékleti szempontból komfortos órák száma és a munka produktivitása is.
Emellett az előrejelzések szerint melegedés miatt Európában:
- lecsökken a szárazföldi és tengeri ökoszisztémák számára alkalmas élőhelyek nagysága;
- invazív fajok jelenhetnek meg, illetve egyes fajok észak felé, vagy nagyobb magasságokba tolódhatnak. A kullancsok tovább terjeszkedhetnek;
- tovább terjeszkedhetnek az allergén növények;
- nő a vegetációtüzeknek kitett területek kiterjedése, ami a biodiverzitásra és a természetes szén-nyelőkre nézve is fenyegetést jelent;
- jelentős mezőgazdasági veszteséget okoz, miközben a klímaváltozás az élelmiszerek minőségére és a haszonállatok egészségére is negatívan hat;
- megnő a vízhiánnyal kapcsolatos kockázat;
- a csapadék eloszlása megváltozik, emiatt megnő az árvizek kockázata, illetve a heves esőzések gyakorisága és intenzitása;
Sok lehetőségünk van arra, hogy a jövőbeli kockázatokat kezeljük, de a megoldások egy része a természeti erőforrásokra támaszkodik, amelyek sebezhetők a klímaváltozás miatt – hangsúlyozta Kis Anna.
A hőség kezelésére például megoldást jelenthet, ha visszaengedjük a természetet a városba, az átszellőzés segítése megfelelő városi tervezéssel, az épületek jobb szigetelése, árnyékolása, valamint a hűtési szokásaink módosítása. Mindehhez azonban a politikai-gazdasági döntéshozók hosszú távú elköteleződésére van szükség.