2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új keretrendszer segíti a városvezetőket a települések okosításában

Mostantól egységes keretrendszer segítségével lehet felmérni, hogy mennyire számít okosvárosnak egy-egy település.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium alá tartozó nemzeti szabványügyi és technológiai intézet (National Institute of Standards and Technology –- NIST) által közzétett dokumentáció útmutatást kínál arra nézve, hogy minek kell teljesülnie egy városban, hogy okosvárosnak lehessen nevezni – írta meg a Smart Cities Dive alapján a Zöld Pálya.

Az úgynevezett fő teljesítménymutatók azok a mérőszámok, amelyek értékelik az okosvárosok ökoszisztémájának minőségét. Eddig problémát okozott azonban, hogy ezeket a mutatókat nehéz volt egymással összehasonlítani.

A szervezet értelmezésében egy okosváros akkor „okos”, ha hatékonyan használja a digitális technológiákat, amelyeken keresztül olyan szolgáltatásokat és előnyöket biztosít, amelyek a helyi közösségek céljainak – jobb gazdaság, egyenlőség, ellenálló képesség, fenntarthatóság – elérését támogatják.

Az új keretrendszer öt legfontosabb mérőszáma a közösségi célokkal való összhang, az ennek megfelelő befektetések és azok hatékonysága, az információáramlás mennyisége és minősége, illetve az infrastruktúra és a lakosság számára elérhető szolgáltatások minősége.

Az okosvárosok kialakítása során azonban arra is figyelni kell, hogy a megálmodott célok valóban találkozzanak a városlakók igényeivel. Adam Wears, a Juniper Research piackutató elemzője arra figyelmeztet, hogy a hasonló fejlesztések, projektek előkészítése során kulcsfontosságú bevonni a helyi lakókat, hiszen ők lesznek azok, akik a későbbiekben élvezik vagy épp átkozzák az okosváros nyújtotta lehetőségeket.

Fotó: metamorworks/iStock / Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: zoldpalya.hu
Vissza
Hírfolyam