2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A globális felmelegedés mérsékléséről kezdett tanácskozást az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete

„Csukott szemmel sétálunk a klímakatasztrófa felé” – jelentette ki António Guterres a tanácskozás megnyitása előtt közvetített videóüzenetében, 
„őrültségnek” nevezve a globális gazdasági függőséget a fosszilis energiahordozóktól.

A globális felmelegedés mérséklésével kapcsolatos forgatókönyvekről tanácskozik az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) hétfőn kezdődött kéthetes ülésszakán.

Az MTI az AFP francia hírügynökség alapján felidézte: átlagosan 1,1 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet a fosszilis energiahordozók több mint 150 éve történő használata során, az iparosodás kora előtti időhöz képest, sűrűsödő hőhullámokat, aszályokat, viharokat és pusztító áradásokat okozva. Guterres rámutatott:

„ha így folytatjuk, búcsút inthetünk a 1,5 Celsius-fokos célkitűzésnek és a 2 Celsius-fok sem válhat megvalósíthatóvá”.

Forrás: United Nations/youtube.com

Az ENSZ-tagállamok képviselői az előttük álló két hétben megvitatják majd az IPCC jelentését a káros anyag kibocsátásának mérséklését célzó megoldásokról. A jelentést várhatóan április 4-én teszik majd közzé. A dokumentumot 278 szakember állította össze 65 országból.

A teljes jelentésnek egyébként már két részletét korábban közzétették. Az elsőt 2021 augusztusában: a dokumentum a felmelegedés rohamos ütemére figyelmeztetett. A második, 2022 februárjában nyilvánosságra hozott rész pedig a globális felmelegedés népességre és ökológiai rendszerekre gyakorolt hatásaival foglalkozott, hangsúlyt fektetve arra, hogy a klímavédelmi intézkedések halogatása csökkenti az élhető jövő esélyeit.

Fotó: MTI/EPA/Keystone/Fabrice Coffrini
Neked ajánljuk
ENSZ: az emberiség az önpusztítás spiráljába került az éghajlat befolyásolásával Lebegő víziváros épülhet Ázsiában Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam