2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a természetes ökoszisztémákat is sújtja, miközben megőrzésük a baj elhárításában is segíthetne

Az emberi tevékenység által kiváltott klímaváltozás jelentősen károsította az ökoszisztémákat, több mint 10 ezer fajt sodorva a kihalás szélére, ami egyúttal az élelmiszer- és vízbiztonságot, illetve az ezekkel összefüggő betegségeken keresztül az emberek egészségét és jóllétét is fenyegeti – figyelmeztetett az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület friss jelentéséhez kapcsolódóan a Természetvédelmi Világszövetség.

A klímaváltozás kezeléséhez és az alkalmazkodáshoz szükséges összehangolt erőfeszítések terén minden további késlekedéssel azt kockáztatjuk, hogy elszalasztjuk a még rendelkezésre álló, de gyorsan fogyatkozó lehetőséget az élhető jövő biztosításához szükséges cselekvésre – figyelmeztetett az IPCC jelentése.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint a cselekvésnek a biológiai sokféleség és az ökoszisztémák megóvását is magában kell foglalnia.

Klímacéljaink eléréhez a természet ellenálló képességének javítására is szükség lesz, amit a még érintetlen élőhelyek, különösen a nagy szénmegkötő képességű tengerifűtelepek, mocsarak, mangroveerdők és őserdők megóvásával érhetünk el

– hangsúlyozza az IUCN. A Föld tengereinek, édesvizeinek és szárazföldjeinek legalább 30 százalékát védettség alá kellene vonnunk – erős tudományos bizonyítékok támasztják ugyanis alá, hogy ekkora védett terület szükséges a Föld élővilágának globális szintű integritásának és ellenálló képességének biztosításához. Mindez egyúttal számtalan ember jóllétét, egészségét és megélhetését is szavatolhatná, miközben csökkentené a természeti katasztrófákkal kapcsolatos kockázatokat, és elősegítené a klímaváltozás kezelését.

Nem szalaszthatjuk el azt a szűk időablakot, ami a biológiai sokféleség csökkenésének megállítására rendelkezésünkre áll, hiszen a sokféleség biztosítja számunkra a klímabarát fejlődés feltételeit – hangsúlyozza az IUCN. 

Összehangolt és hatékony cselekvésre és összefogásra van szükség a biodiverzitás visszaszorulásának megállítása, az érintetlen élőhelyek megóvása, a károsodott élőhelyek helyreállítása és a további rombolás megakadályozása érdekében – húzta alá a Természetvédelmi Világszövetség. Ezzel ugyanis nemcsak az élővilág ellenálló képességét javíthatnánk, de a klímavédelmi erőfeszítésekhez és a klímaváltozás következményei által leginkább sújtott emberek biztonságához is hozzájárulhatunk.

Fotó: Mordolff/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: iucn.org
Vissza
Hírfolyam