2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Moszkva szerint a szankciók veszélyeztetik az orosz klímacélokat

Oroszország egy tavaly elfogadott hosszú távú klímaterv értelmében azt vállalta, hogy 2050-ig a 1990-es szint 80 százalékára csökkenti a károsanyag-kibocsátását – szakértők azonban ezt a célt már akkor is elégtelennek értékelték.

Az Ukrajna ellen február 24-én háborút indító Oroszországgal szembeni nemzetközi fellépés gerincét a különböző szankciók adják, amelyektől az Ukrajna elleni agressziót elítélő országok a háború befejezésének kikényszerítését és kiszélesedésének elkerülését remélik – mutat rá a Mérce.

A Kommersant nevű hírportál birtokába jutott dokumentumok szerint

az orosz kormány már azzal számol, hogy a nemzetközi szankciók miatt az ország nem fogja tudni teljesíteni a klímacéljait.

Ugyanakkor Ryan Wilson, a Climate Analytics elemzője szerint a szankciók valójában nem hátráltatják a világ negyedik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számító Oroszországot az amúgy sem túl vakmerő klímaügyi vállalásainak teljesítésében.

Szerinte viszont problémát jelent, hogy az USA után a világ második legnagyobb földgázkitermelőjének (és első számú földgázexportőrének), illetve a harmadik legnagyobb olajtermelőjének számító Oroszország kormánya a hírek szerint az energetikai szektorra kivetett adók csökkentését tervezi.

Fotó: Valery Bocman/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia A hidrogén használata fordítva is elsülhet Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam