2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Zimbabwe nincstelen fiataljai fizetik a legmagasabb árat a klímaváltozásért

Az emelkedő hőmérséklet, a gyakoribbá váló aszályok és a mind szélsőségesebb időjárás a világ jelentős részén már az élelmezés- és vízbiztonságot is veszélyezteti. Az afrikai kontinensen azonban a káros hatások jóval túlmutatnak ezen: a terméketlen földek okozta munkanélküliség Zimbabwében az emberkereskedelem és a prostitúció táptalajává válik.

Az afrikai Zimbabwe területének nagy részét súlyosan érinti az éghajlatváltozás. Az egykor Afrika éléskamrájának nevezett országban gyakoriak a hőhullámok, kevés a csapadék, és ami esik, az is hirtelen zúdul le, áradásokkal okozva károkat a településeken is – írja az Origo.

Egy nemrég napvilágot látott riport az éghajlatváltozás eddig kevésbé ismert következményére irányította rá a figyelmet: az éghajlatváltozás nemcsak éhezést hoz a vidéki közösségekben, hanem tönkreteszi a gyerekek jövőjét is.

A tinédzser fiúk abbahagyják az iskolát, és bányászni járnak. A tinédzser lányok gyerekházasságokat kötnek vagy prostitúcióra kényszerülnek az éhség miatt,

ami a bántalmazás és az emberkereskedelem melegágya – mondta el David Marekera, a fővárostól, Hararétól 130 kilométerre délre fekvő Maramba falu vezetője.

Zimbabwe Magyarország területénél négyszer nagyobb ország, Afrika déli részén. A fővárostól, Hararétól 12 kilométerre található Epworth az erőszakról, a prostitúcióról, valamint a kábítószerről hírhedt. Lakossága ennek ellenére folyamatosan növekszik a vidékről történő migráció miatt: az éghajlatváltozás következtében a falusi gazdaságokban évről évre csökken a munkalehetőség.

2018-ban az ENSZ globálisan évi 20 millió főre becsülte azoknak a számát, akiket a klímaváltozás következményei otthonuk elhagyására kényszerítenek, többségük pedig kifejezetten kiszolgáltatott lesz ezután. A Világbank tavalyi közlése szerint 2050-re több mint 216 millióan lesznek azok, akiket a gyengülő termésátlag, a vízhiány, a tengerszint emelkedése megszokott életmódjuk és otthonuk feladására kényszerít, elsősorban a Szaharától délre fekvő régióban Afrikában, Dél-Ázsiában és Latin-Amerikában.
Sokan közülük már most valószínűsíthetően az embercsempészek áldozatai lesznek.

Fotó: hobo_018/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam