2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hol tartott a háború előtt az ukrán klímavédelem?

Az Energiaközösség 2021-es éves jelentése szerint Ukrajna igen előrehaladott állapotban van az uniós klímavédelmi joganyag átültetésében. A megújuló energia esetén 56%-os, energiahatékonyság témájában 75%-os, míg a klímaváltozás alatt 66%-os mutatóval rendelkezik. 

Ukrajna több klímapolitikai célt is megfogalmazott az elmúlt időszakban a párizsi megállapodás elfogadása mellett. Az ország már az utolsó simításokat végezte a Nemzeti Energia- és Klímatervén, de ennek befejezését a háború most bizonytalan ideig eltolta – ismertette a Green Policy Center (GPC) Ukrán klímavédelmet értékelő elemzése alapján a Portfolio.

Az Energiaközösség Titkárságának 2019-es tanulmánya alapján a háború előtti Ukrajna

klímavédelmi teljesítménye, illetve célszámai közel estek az európaiakhoz, főként a hasonló gazdasági helyzetben vagy lakossággal rendelkező uniós tagállamokhoz viszonyítva.

A legutóbbi ENSZ-klímacsúcson Ukrajna bejelentette, hogy az alacsony karbonlábnyommal rendelkező források (víz- és atomenergia) magas részarányára tekintettel 2035-re kivezeti a szenet az energiarendszeréből, illetve vállalta, hogy 2060-ra klímasemlegessé válik. 

Az ország ezenfelül már benyújtotta az ENSZ felé a hosszú távú kibocsátáscsökkentési stratégiáját is, valamint nekilátott a kibocsátáskereskedelmi rendszer bevezetéséhez szükséges nyomonkövetési és monitoringrendszer felállításának. Az év elején már az Európai Zöld Megállapodás joganyagai ukrajnai bevezetésének lehetőségét és menetrendjét vizsgálták.

Fotó: krblokhin/iStock/Getty Images Plus

Azonban ezeket az erőfeszítéseket bizonytalan időre leállította a háború. Amit viszont felgyorsított, az az európai uniós és ukrán energiarendszerek szinkronizálása, ami eredetileg 2023-ban lett volna esedékes, de március 16-ával már meg is történt.

Schaffhauser Tibor elemzésben kitért arra, hogy habár Ukrajna nincs még egy szinten az uniós tagállamokkal a klímapolitikai joganyag átültetését illetően, azonban az ország a háború előtt komolyan vette, hogy mihamarabb egy szintre kerüljön az EU-val. Ezeket a lépéseket azért is tartották kiemelten fontosnak, mert az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer bevezetése, illetve az Európai Zöld Megállapodás joganyagának átvétele révén el akarták kerülni az EU új karbonvámjának negatív gazdasági következményeit.

Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Ürge-Vorsatz Diána: Nem kell visszaköltöznünk a barlangokba, de mielőbb cselekednünk kell Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam