2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövőben globális figyelmeztető rendszer figyelmeztethet a szélsőséges időjárásra

Az ENSZ öt éven belül szeretne létrehozni egy olyan, időjárási szélsőségeket előrejelző rendszert, melynek figyelmeztetései a világ minden pontjára képesek elérni. Jelenleg a világ népességének nagyjából harmada, illetve Afrikában akár a 60%-a semmilyen módon nem értesül a várható szélsőséges időjárási eseményekről.

Az elmúlt 50 évben átlagosan naponta történt olyan katasztrófa a világon, mely az időjárással, az éghajlattal vagy a vízzel kapcsolatos. A klímaváltozás hatására ráadásul tovább fokozódhatnak majd a szélsőségek, így a katasztrófával fenyegető események száma is nőni fog – mutat rá a BBC nyomán a Greendex.

A korai figyelmeztetés és a cselekvés életeket ment.

Az előrejelzéseket el kell juttatnunk mindenkihez, és fokoznunk kell az érintettek védekezésre való képességét

– mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára. Az ENSZ felkérésére a Meteorológiai Világszervezet (WMO) még az év végéig összeállít egy tervet arról, hogyan lehet elérni a kitűzött célokat.

Előzetes becslések szerint a rendszer kiépítésének költsége elérheti majd a 1,5 milliárd dollárt. Szakértők szerint az ilyen típusú kiadások nagyon rövid idő alatt megtérülnek gazdaságilag is, persze ennél is fontosabb hogy rengeteg ember életét tudják megmenteni.

Fotó: Oleksandr Filon/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam