2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új parkkal zöldült a fővárosi V. kerület

A 15. századi városfal leghosszabb szakasza, lebegő sportpálya, kilátópont, esővédett játszótér és tanösvény is szolgálja a látogatók kellemes és tartalmas időtöltését a Város-Teampannon által tervezett belvárosi parkban.

A beruházás célja egy olyan történelmi környezetben elérhető pihenőközpark és játszótér megalkotása volt, ami a kerület egységes ökológiai rendszerébe illeszkedik, zöld, és kialakításának köszönhetően jelentősen csökkenteni képes a klímaváltozás lokális hatásait – írja a közleménye alapján az Építész Fórum.

A parkban a zöld felület nagy hangsúlyt kapott, illetve azt ökologikus és ökonomikus üzemeltetési szemlélettel hozták létre. Így például az öntözés a helyben gyűjtött és felhasznált esővízzel (az esővizet nem engedik a szennyvízhálózatba), illetve – a Duna közelsége miatt jelentkező talajvizet használva – fúrt kútból és nem vezetékes vízzel történik. A kiszolgálóépületet sem gáz, hanem levegő hőszivattyú fűti.

A párolgó felület növelését és a növényállomány színesítését is szolgálja az esőkert kialakítása, amely a csapadékvizek helyben történő tárolását segíti.

A parkban 23, az azt szegélyező szakaszon faltól falig megújított Veres Pálné utcában 7 új fát ültettek el, amelyek közt megtalálhatók olyan 20-30 éves egyedek, amelyeknek a koronaátmérője már az ültetéskor az 5-6 métert eléri. A fák mellett cserjéket és évelőket, valamint a tűzfalakra kifejlett állapotukban akár 600 m2 kiterjedésű zöldfalakat telepítettek.

Újító megoldás a járható kertnek nevezett térelem is, amely egy fémrácsszerkezetű, teljes értékű járófelületet jelent, amely mégsem vesz el a zöld  felületből, hiszen alatta szintén növényzet található. Mindezek által a park területén a korábbi 4,5%-os zöld felületi arányt 53%-ra növelték, ami – a zöldfalak nélkül – 846 négyzetméter új zöld felületet eredményezett.

Fotó: Belváros Önkormányzata/epiteszforum.hu
Neked ajánljuk
Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Milyen legyen az Aquincumi híd? Egy madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban Segítőközpont a menekültekért Zöldáramot szolgáltató elektromosautó-töltőket telepítenek országszerte
Tovább a forrásra: epiteszforum.hu
Vissza
Hírfolyam