2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pesszimistán várjuk a zöldátállást

A magyarok 49 százaléka gondolja azt, hogy a zöldátállás a gazdasági növekedés forrása lesz, szemben az összes uniós polgár körében mért 56 százalékkal.

Az Európai Beruházási Bank (EBB) legújabb éghajlati felmérés alapján a magyarok fele bízik abban, hogy a zöldátállás a gazdasági növekedés forrása lesz. A kutatás szerint a magyarok 52 százaléka úgy gondolja, az éghajlatváltozás kezelésére irányuló politikák nyomán több munkahely fog megszűnni, mint amennyi létrejön, és az éghajlat-politikai intézkedések rontani fogják az életminőségét.

Az európaiak 61 százaléka vélekedett úgy, hogy a zöldátállás javítani fogja az életminőségét.

A magyar válaszadók egyharmada úgy véli, hogy az éghajlati vészhelyzetet 2050-re kézben fogják tartani, 62 százalék szerint pedig az évszázad közepén is komoly problémákkal kell számolni.

A magyarok 20 százaléka, ezen belül a 20 és 29 év közöttiek 35 százaléka arra számít, hogy az éghajlatváltozás miatt másik régióba vagy országba kell majd költöznie.

A felmérésből az is kiderül, hogy az amerikaiak 57 százaléka, míg a kínaiak 67 százaléka gondolja úgy, hogy a zöldátállás a gazdasági növekedés forrása lesz a jövőben.

Teresa Czerwinska, az EBB alelnöke rámutatott: a magyarok nagyon különbözően vélekednek arról, hogy milyen hatással lehet a zöldátállás az életminőségre, miközben nem számítanak arra, hogy az éghajlat-politikai intézkedések fellendítenék a munkaerőpiacukat. Arra is kitért, hogy az EU klímabankjaként felelősségük, hogy meghallgassák ezeket az aggodalmakat, és együtt dolgozzanak a politikai döntéshozókkal és az ágazati partnerekkel az aggályok konkrét kezelésén.

Fotó: Stadtratte/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Kevés magyar lát komoly kockázatot a klímaváltozásban A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Népszerű a BudapestGO alkalmazás Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: trademagazin.hu
Vissza
Hírfolyam