2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zajlik a tavaszi faültetési program

Minden egyes fa hozzájárul az ország környezeti állapotának javításához. Az Agrárminisztérium ezért az egész országra kiterjedő fásítási mozgalmat hirdetett.

A fásítási mozgalom része a 10 ezer fő alatti lélekszámú települések számára elérhető Településfásítási Program – mondta el Bognár Lajos országos főállatorvos a Szendehelyen tartott faültetésen.

Bognár Lajos kiemelte, a magyar kormányzat 2050-re célul tűzte ki a karbonsemlegesség elérését, ebben nemcsak a kibocsátás csökkentése, hanem a szénmegkötő kapacitások növelése is jelentős szerepet kap:

Az Országfásítási Program hosszú távú célkitűzése, hogy 2030-ra 24 százalékról 27 százalékra nőjön az ország fával borított területe.

Az Agrárminisztérium a program részeként hirdette meg 2020 júniusában a Településfásítási Programot.

A főállatorvos hangsúlyozta: a tavaszi ültetési időszakban 19 megyében, 364 településen 10 000 fát ültetnek el a települések a helyi állami erdőgazdaságok, erdész szakemberek közreműködésével. Ezzel 2022 májusára elmondható lesz, hogy a Településfásítási Program keretében összesen 36 ezer sorfa került elültetésre 1350 településen.

A települések zöldítése mellett fontos az erdőterületek növelése, az elmúlt két és fél évben a Vidékfejlesztési Program keretében az új erdők telepítésére benyújtott támogatási kérelmek meghaladták a 42 ezer hektárt – írja közleményében az Agrárminisztérium.

Fotó: Avalon_Studio/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer A fásítás nem csodaszer Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam