2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A lakosság közreműködését kérik az ökológusok

Az ELKH ÖK 2021-ben indította el programját, amelyben a kutatók a lakosság bevonásával térképezik fel a Magyarországon nem őshonos kullancsok hazai terjedését.

Ismét a lakosság közreműködését kérik az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) munkatársai a Hyalomma kullancs hazai terjedésének felmérésében. A felmérés során eddig két alkalommal sikerült megfigyelniük az Európában is egyre gyakrabban előforduló Hyalomma kullancsok felnőtt példányainak felbukkanását és megtelepedését – közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

A kutatók arra kérik a kirándulókat, kutyatulajdonosokat, a ló- és szarvasmarhatartókat, hogy jelezzék, ha nagy méretű, gyorsan mozgó, csíkos lábú kullancsokat látnak.

Az idei szezonban talált példányok azonosításáról és a beküldés módjáról, valamint a Hyalomma kullancsokról további tudnivalók a www.kullancsfigyelo.hu weboldalon találhatók.

A projektben a kutatók azt vizsgálják, hogy az országban hol bukkannak fel a tőlünk délebbre honos, de a költöző madarakkal könnyen terjedő Hyalomma kullancsok. A madarakon a fiatal (lárva és nimfa) példányok érkeznek meg hozzánk, majd lehullva a talajon alakulnak át felnőtt kullanccsá – és a klímaváltozás hatására egyre nagyobb eséllyel élik túl az itteni éghajlatot. 

A vizsgált élősködők több tulajdonságban is eltérnek a Magyarországon megszokott kullancsoktól: ilyen például a nagyobb testméret, valamint a sávozott láb Fotó: Alan R Walker/Wikimedia Commons/cc by

A Hyalomma kullancsot leginkább az általa terjesztett vírus teszi hírhedtté.
A vírustól az emberek a fertőzött állatok feldolgozása, fogyasztása során betegednek meg – mivel a madarak nem hordozzák ezt a vírust, ezért az ökológusok szerint
kicsi az esély egy fertőzött kullancs hazai megjelenésére.

A programba eddig beküldött öt kullancs- és egy közeli rokon vérszívó óvantagfaj közül két Hyalomma kullancsot azonosítottak a szakemberek – a két magyarországi példány nem volt fertőzött a krími-kongói vérzéses láz vírusával.

Az ÖK továbbra is kéri a lakosságot, hogy az észlelt kullancsokat a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg, és ha Hyalomma egyedet találnak, jelezzék azt a kullancs@ecolres.hu e-mail-címen.

Neked ajánljuk
Legalább kétezer embert kényszerítettek otthonuk elhagyására az arizonai erdőtüzek Mozgó napelemes rendszert fejlesztettek holland kutatók Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény Koncert a kárpátaljai árvákért
Tovább a forrásra: ng.24.hu
Vissza
Hírfolyam