2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ukrán ombudsman: több mint tízezer hektár erdő ég Csernobilnál

„Az égés következtében radioaktív anyagok kerülnek a légkörbe, amelyeket a szél jelentős távolságokra visz el. Ez sugárzással fenyegeti Ukrajnát, Fehéroroszországot és az európai országokat” – figyelmeztetett Ljudmila Denyiszova ukrán emberi jogi biztos az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint.

Több mint tízezer hektár erdő áll lángokban a csernobili atomerőmű körüli, úgynevezett tiltott zónában a térségben zajló harci cselekmények miatt. A tüzek megfékezése és oltása lehetetlen, mivel az orosz csapatok elfoglalták a tiltott zónát – közölte Ljudmila Denyiszova.

Az ombudsman szerint 31 tűzesetet jegyeztek fel.

A tisztségviselő kiemelte: a szeles és száraz időjárás miatt nő a tüzek intenzitása és területe.

„A lángok a csernobili zóna területén található kiégett nukleáris fűtőelemek és nukleáris hulladékok tárolására szolgáló létesítményeket is elérhetik” – figyelmeztetett.
A biztos ezért a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) fordult azzal a felhívással, hogy a lehető leghamarabb küldjenek szakértőket és tűzoltó felszereléseket Ukrajnába.

A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel a csernobili atomerőműről 2022. március 10-én
Fotó: MTI/AP/Maxar Technologies
Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia A hidrogén használata fordítva is elsülhet Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam