2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A háború a környezetre is súlyos terhet ró, és ezt nem csak Ukrajnában érezhetik meg

A rendkívül iparosodott, olajipari telepeket és nukleáris létesítményeket is magában foglaló területek támadása súlyos környezeti helyzetet teremt, ami akár a szomszédos országokra is hatással lehet – mutatott rá elemzésében Lugosi Péter.

„Háború idején az áldozatokról, a menekülőkről és a pusztításról szóló híradások közepette az ember ritkán gondol arra, hogy a harcok miként befolyásolják a megtámadott ország környezetét. Pedig a háború okozta lég-, víz- és talajszennyezés hatásai rendkívül súlyosak lehetnek” – olvasható a 24.hu oldalán megjelent alapos írásban.

A szakértők a kelet-ukrajnai háború miatt már évekkel ezelőtt figyelmeztettek az ökológiai krízisre, amely most az ország más területein is jelentkezik.

A Donbasz régióban a harcokkal párhuzamosan környezeti krízis is kibontakozott, amely most egész Ukrajna területére kiterjedhet.

A háborút megelőzően az ukrán Ökológiai és Természeti Erőforrások Minisztériuma úgy becsülte, hogy 4240 potenciálisan veszélyes helyszín lehet a térségben. A konfliktus sújtotta Donbaszban a vízellátó és szennyvízkezelő rendszerek azóta már több helyen sérültek, a szennyeződések a Donyec folyóba is beáramlottak.

Az ipari létesítmények lángolása, a harci eszközök bevetése és a lakóépületek nehézbombázása rengeteg toxikus anyagot juttat a levegőbe, ami nemcsak a levegőt, de a talajt és a vizet is szennyezi Fotó:  MTI/PAP/Wojtek Jargilo

A háború immár Ukrajna területének egy nagyobb részén zajlik. Mivel az ország erősen iparosodott, illetve jelentős az energetikai szektora, a civil és katonai létesítmények támadása itt hatalmas lég-, talaj- és vízszennyezéssel jár, ami nemcsak az élővilágnak okoz beláthatatlan károkat, de az embereket is fenyegeti.

A konfliktus humanitárius és környezeti következményeire egy március elején közzétett nyílt levélben is felhívták a figyelmet, amelyet eddig 79 ország 156 szervezete írt alá. 

Noha a probléma valós, döntéshozói szinten egyelőre keveset foglalkoznak a párhuzamos krízis kérdésével.

Pedig Doug Weir, a Conflict and Environment Observatory (CEOBS) nonprofit szervezet kutatási és politikai igazgatója szerint a háborúk környezeti-egészségi hatásai jóval a harcok lezárása után is érezhetők.

Neked ajánljuk
A háború a klímaválság elleni küzdelemre nézve is végzetes lehet Oroszország háborúzik, nincs, aki megfékezze a szibériai erdőtüzeket Programsorozatot indít a Magyar Zene Háza a menekülteknek Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam