2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A háború a sorsdöntő klímakutatásokat is ellehetetleníti

Az ukrajnai háború klímaügy szempontjából egyik legnegatívabb hatása a hadi kiadások emelkedése mellett az, hogy világszerte megnyirbálta az orosz részvétellel zajló kutatási együttműködéseket, így az északi-sarki kiemelten fontos tudományos munkát is – mutatott rá  cikkében Major András. 

Az Északi-sarkvidék szénáramának jobb megismerése az egész éghajlatváltozás megértésének és előrejelzésének egyik legfontosabb eleme – olvashatjuk a Greendexen.

Az egykor állandóan fagyott, ma már erőteljesen olvadó sarkvidéki talajt, a permafrosztot tanulmányozó kutatók nemzetközi csapatának egész sarkvidékre kiterjedő projektje döntő fontosságú adatokkal szolgálna a felmelegedésről,

azonban a háború miatti nemzetközi felzúdulás és szankciók hatására az orosz kutatókkal folytatott tudományos együttműködés szinte teljesen megszakadt. 

Ahogy egy a sarkvidéki kutatómunkát az 1970-es évek óta végző tudós fogalmazott, olyan helyzet alakult ki, mintha ismét vasfüggönyt húztak volna a felek közé. A történtek szempontjából nincs nagy jelentősége annak, hogy az orosz tudósok jó része elítéli az ukrajnai agressziót, amint ezt az orosz delegátus bocsánatkérése az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) február végi online ülésén mutatta.

A kutatásban Oroszországra kulcsszerep hárul(na), mivel a munkához nélkülözhetetlenek az orosz sarkvidékről származó adatok. A sarkvidéki terület mintegy fele Oroszországhoz tartozik, ennek megfelelően a klímakutató tudóscsoport munkájának is legalább a fele Oroszországban, orosz kutatóállomásokon folyt volna.

Fotó: Tenedos/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Oroszország háborúzik, nincs, aki megfékezze a szibériai erdőtüzeket Oroszország háborúzik, nincs, aki megfékezze a szibériai erdőtüzeket Vetőmagadomány kárpátaljai családoknak Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam