2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ausztrál fekete nyár tüzeit az ózonréteg is megszenvedte

Egy új elemzés szerint Ausztrália 2019–2020-as rekorddöntő tüzei olyan magasra emelték a füstöt, hogy átmenetileg még a sztratoszférában lévő ózonréteg is károsult.

Ausztrália feljegyzett legsúlyosabb tüzei után a füst indukálta kémiai reakciók a déli félteke közepe feletti ózonszintet 13%-kal csökkentették – írta meg a New Scientist nyomán az Origo.

A hatalmas füsttömeg egészen Dél-Amerikáig eljutott, és a kontinenstől távoli óceáni térségekben kiterjedt algavirágzásokat okozott. Most Peter Bernath, a Virginiában lévő Old Dominion Egyetem munkatársa 44 különböző molekula szintjeit monitorozó műholdak adatainak elemzése alapján arra a következtetésre jutott,

hogy a sztratoszférába került füst kölcsönhatásba lépett a klór-fluor-szénhidrogének egykori, széles körű használata miatt a légkörben található klórtartalmú vegyületekkel.

A füst okozta reakció olyan, az ózont erősen romboló formákká alakította át ezeket a vegyületeket, mint amilyen például a klór-monoxidból létrejött hipoklóros sav.

Az erdőtüzek füstje normálisan nem okoz ennyire súlyos következménnyel járó kémiai reakciókat a sztratoszférában, de az ausztrál tüzek olyan intenzívek voltak, hogy létrehozták saját viharfelhőiket – az úgynevezett pirocumulonimbus felhőket –, amelyek a sztratoszférába hajtották a füstöt, mondja Bernath.

A tüzek által okozott sztratoszferikus ózoncsökkenés 2020 decemberig tartott, mielőtt visszatért a normális szintekre. Ahogy a súlyos bozóttüzek száma emelkedik, Peter Bernath szerint ezek mindinkább fontos szerepet fognak játszani a globális ózonbüdzsében.

Bozóttűz füstje az ausztrál fővárostól, Canberrától 30 kilométerre délre fekvő Tharwa térségében
Fotó: MTI/AAP/Mick Tsikas
Neked ajánljuk
Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Sydney problémái jól példázzák: nem mindegy, milyen városban ér bennünket a hőség Egyre népszerűbb egy ősi gabonafaj, a fekete árpa Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam