2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meglepő dolgok kerültek elő az amerikai tengerparton összegyűjtött szemétből

Fogszabályzó, műszem és egy fél bowlinggolyó is volt a rekordmennyiségű szemétben, amelyet önkéntesek szedtek össze tavaly a New Jersey-i strandokon.

A Clean Ocean Action nevű környezetvédő szervezet által összegyűjtött szemét legnagyobb része műanyag volt. Az eldobott furcsaságok között akadtak a férfi szexuális teljesítményt fokozó tabletták, sötétben világító gumióvszer és a török légitársaság egy tisztasági csomagja is megbújt a homokban – derült ki a csoport szerdán közzétett éves jelentéséből.

2021 tavaszán és őszén több mint 10 ezer önkéntes félmilliónál is több tárgyat szedett fel a 204 kilométeres partszakaszon.

Parkolójegy, lottószelvény, ragasztóstift, műfogsor, töltényhüvely, mini hűtőszekrény, vécékefe, műanyag majom és egy rózsafüzér is volt a 513 605 darabos idei gyűjteményben, ez az eddigi rekord, mióta 1985-ben a szemétszedés elkezdődött – mondta Cindy Zipf, a szervezet ügyvezető igazgatója.

„Elszomorító látni a hulladék gyarapodását, mégis reménykedünk, hogy csökkenni fog a mennyiség” – tette hozzá.

Szemetesek egy New Jersey-i strandon Fotó: MyLoupe/Universal Images Group/Getty Images

A tavalyi szeméthalom több mint 82 százaléka műanyag tárgy vagy palack volt. Kupakból rekordtermést arattak: 69 454 darabot szedtek fel, de sose volt még ennyi étel- és cukorkapapír, valamint zacskó sem. A tavaszi gyűjtéshez képest kevesebb maszkot találtak ősszel, de így is több mint 3600-at dobáltak el a strandokon tavaly.

Számos tárgy mennyisége csökkent: 41 százalékkal kevesebb pelenkát, 39 százalékkal kevesebb üvegtárgyat és 27 százalékkal kevesebb óvszert dobtak el az emberek, mint 2019-ben.

Neked ajánljuk
Egyre több erdőtűzzel küzd az Egyesült Államok A háború a klímaválság elleni küzdelemre nézve is végzetes lehet Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam