2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A francia bankok a fosszilis energiaforrások legnagyobb európai finanszírozói

A Banking on Climate Chaos (Banküzletek a klímakáosz kapcsán) című éves jelentés eredményei alapján a nagy francia bankok a karbonsemlegességgel kapcsolatos kötelezettségvállalások ellenére a fosszilis energiaforrások első számú finanszírozójának számítanak Európában.

A tanulmány elkészítésében részt vevő hét civil szervezet, köztük a Reclaim Finance kiszámította a hatvan legnagyobb nemzetközi bank által a gáz-, kőolaj- és szénkitermelő vállatoknak nyújtott támogatást, figyelembe véve a kölcsönöket, a részvény- és kötvénykibocsátásokat egyaránt.

A szervezetek szerint hat francia bank (BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale, BPCE, La Banque Postale és Crédit Mutuel)

mintegy 47 milliárd dollárral (15 469,6 milliárd forint) járult hozzá tavaly a fosszilis energiaforrásokkal kapcsolatos cégek gazdálkodásához.

Franciaország Euróban a legnagyobb, a világban pedig az ötödik legnagyobb finanszírozója a fosszilis energiaforrásoknak – mondta az AFP francia hírügynökségnek Louis-Maxence Delaporte, a Reclaim Finance kampányfelelőse.

Fotó: Bet_Noire/iStock/Getty Images Plus

A tavalyi összeg jóval alatta marad a civil szervezetek által 2020-ra becsültnek, amely mintegy 88 milliárd dollár volt, azaz közel a duplája, és 2 százalékkal magasabb, mint a 2016-ra, a párizsi klímaegyezmény aláírásának évére becsült összeg.

Az egyezmény elfogadása után „nem látjuk a finanszírozás strukturális csökkenését: nem figyelhető meg stratégiaváltás a bankok részéről”

– mondta Louis-Maxence Delaporte. A Francia Bankszövetség ugyanakkor bírálta a civil szervezetek által idézett „légből kapott” számokat, és kijelentette, hogy „a francia bankok nem szénhidrogénfüggők”.

A bankszövetség elutasítja a fosszilis energiaforrásokkal dolgozó cégek mindent átfogó kizárásának a logikáját, inkább azt szorgalmazza, hogy az állampolgárokat és a cégeket a kevesebb szénhidrogént felhasználó gazdaság felé tereljék.

A hét NGO jelentésében globálisan az ágazat finanszírozását 2021-ben 742 milliárd dollárra becsülte, azaz egy százalékkal kevesebbre, mit 2020-ban, de 2,5 százalékkal magasabbra, mint 2016-ban.

Neked ajánljuk
Ifj. Chikán Attila: Most van itt a cselekvés ideje Felgyorsítja klímastratégiájának végrehajtását az Allianz-csoport Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam