2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„A világ őstörténetének csodáját” is fenyegeti a klímaváltozás

Az indonéz falfestmények, Bagerhat történelmi mecsetegyüttese, az edinburghi vár vagy éppen Dél-Amerika ősi városainak romjai után az emberi történelem újabb darabját fenyegeti pusztulás. A szándékos mumifikálás legkorábbi példáinak számító chinchorrói múmiák a chilei éghajlat átalakulásának eshetnek áldozatul.

Az i. e. 5000-ben élt ősi vadász és halász kultúra tagjai aprólékosan mumifikálták halottaikat, bízva abban, hogy a száraz sivatagi éghajlat örökre megőrzi őket – ismertette a The Guardian nyomán a Greendex.

A Chile északi részén szétszórt sírhelyeiket azonban egyre inkább megzavarja az éghajlati válsággal összefüggő rendellenes időjárás, így a maradványok ki lesznek téve az elemeknek.

A régészek dilemma elé kerülnek: vagy megpróbálnak megmenteni mindent, amit csak tudnak, vagy egyszerűen eltakarják a holttesteket, és a már feltárt múmiák konzerválására és tanulmányozására összpontosítanak.

Atacamában a növekvő páratartalom ugyanis károsítja a már a gyűjteményekben lévő múmiákat is. Némelyikben penészesedés tapasztalható, mások a száraz rothadásnak vagy a rovaroknak esnek áldozatul. 

De tavaly egy fáradságos, 20 éves pályázati folyamat után a chinchorro múmiák felkerülhettek az UNESCO világörökségi listájára. Sokan bíznak abban, hogy a múmiák iránti növekvő megbecsülés – és az Arica közelében található új, klimatizált múzeum építésének idei kezdete – segíthet megállítani a „világ őstörténetének csodájaként” emlegetett múmiák eltűnését.

Fotó: Heretiq/Wikimedia Commons/cc by
Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam