2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU több mint 1 milliárd eurót fordít éghajlatvédelmi átállással kapcsolatos kezdeményezésekre

A majdan támogatott uniós kezdeményezések működésük első tíz évében több mint 76 millió tonna szén-dioxid-egyenértékkel fogják csökkenteni a kibocsátásokat – közölte a brüsszeli testület pénteken.

A hét kezdeményezés ipari szinten vezet be alacsony szén-dioxid-kibocsátású innovatív technológiákat olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint a hidrogén, az acél, a vegyi anyagok, a cement, a napenergia, a bioüzemanyagok, valamint a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás ágazata – közölték.

  • A belgiumi projekt célja, hogy a szén-dioxid leválasztására, cseppfolyósítására, szállítására és tartós tárolására alkalmas üzleti folyamatokat hozzon létre.
  • Egy svédországi projekt a fosszilis alapú technológiákat olyan klímasemleges alternatívákkal fogja felváltani, mint például a zöldhidrogén előállítása és felhasználása a vas- és acélipar területén.
  • Egy spanyol projekt a nem újrahasznosítható anyagokban jelen lévő szenet fogja visszanyerni.
  • Egy franciaországi kezdeményezés karbonsemleges cementet állít majd elő.
  • Egy olaszországi projekt kísérleti gyártósort fog kifejleszteni nagy teljesítményű fotovoltaikus modulok gyártására.
  • A finnországi kezdeményezés célja, hogy csökkentse az üvegházhatásúgáz-kibocsátást azáltal, hogy a fosszilis tüzelőanyagokból előállított hidrogén helyett elektrolízis bevezetése révén átáll a megújuló hidrogén előállítására és a hidrogénfejlesztésre szén-dioxid-leválasztási technológia alkalmazásával.

A támogatott vállalatok célja a gazdaság dekarbonizációja és ellenállóbbá tétele, az Európai Unió tiszta technológiák terén betöltött globális vezető szerepének megerősítése, helyi munkahelyek létrehozása, valamint a zöldgazdaságra történő átállás folyamatának felgyorsítása – hangsúlyozta Frans Timmermans, az európai zöldmegállapodásért felelős uniós biztos.

Fotó: Galeanu Mihai/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam