2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bulihelyből zöld terület – a fenntarthatóság jegyében fejlődik Bécs

Hamarosan újabb szabadidős és pihenőhellyel gazdagodik Bécs. A Neue Donau jobb partján, a Duna-szigeten megújul a kedvelt esti bulihely, a Sunken City. Helyette 13 ezer négyzetméteres zöld terület és fogyasztási kötelezettségtől mentes övezet jön létre akadálymentes lejutással a partra.

Aki járt már a bécsi Duna-szigeten, az valószínűleg belefutott már a Reichsbrückénél a Sunken City lokáljaiba, amelyek főleg este telnek meg élettel. A bulinegyed bárjai és lokáljai a 80-as években vették birtokba az árvízvédelmi célból létrehozott Duna-sziget középső részét, a működtetők bérleti szerződése azonban 2022-ben lejár.

Mivel a több mint negyvenéves árvízvédelmi infrastruktúra felújításra szorul, Bécs városa úgy döntött, hogy ezzel párhuzamosan megújítja a területet, és egy újabb – mindenki számára hozzáférhető – szabadidős és pihenőövezetet hoz létre a bécsieknek.

2021-ben kétlépcsős nemzetközi pályázatot írtak ki a terület hasznosításának újragondolására. A cél az volt, hogy kereskedelmi hasznosítás helyett egy természetközeli terület jöjjön létre sok-sok zölddel és fogyasztási kötelezettségtől mentes övezettel. A megmaradó vendéglátóhelyek mellett olyan új rekreációs terület jöjjön létre, amelyet napközben is szívesen használnak a bécsiek, sőt még télen is.

A megújuló partszakasz látványterve Fotó: Mostlikely Architecture & Common Space Team

A zsűrit végül a Mostlikely Architecture & Common Space Team tervei győzték meg, amelyek különböző funkciójú területeket ötvöznek a Soul-Mind-Body elvét szem előtt tartva. Vagyis a 13 ezer négyzetméteres területen lesznek sportolásra, munkavégzésre, kultúrára és fürdőzésre alkalmas részek is.

A függőleges támfalakat zöld területek váltják fel, amelyeket bárki szabadon használhat. A part mentén úgy jelölik ki az útvonalakat, hogy akadálymentesen is le lehessen jutni a vízhez, és náddal benőtt öblöket is kialakítanak. 

Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Szerverek hulladékhőjével fűtik majd Bécs ultramodern kórházát Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: zetapress.hu
Vissza
Hírfolyam