2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújul a Városmajor

Eredményt hirdettek a városmajori közpark átfogó fejlesztését célzó tájépítészeti tervpályázaton, amelyre 14 tervezőcsapat jelentkezett. A győztes az OpenSpace Kft. és a Deicler Jakab Építész Stúdió Kft. közös terve lett.

„Az volt a célunk, hogy nőjön a park területe, legyen 15 ezer négyzetméterrel nagyobb a zöld felület, legyen több, megújult közösségi sportpálya, valamint hogy jelenjen meg a víz: egy kis ér az Ördögárok egykori vonalán és egy tó a városmajori templom mellett” – mondta el az MTI-nek az eredményhirdetés után Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, a bírálóbizottság elnöke.

Fürjes Balázs szerint a győztes terv egyszerre tartja tiszteletben a park történeti örökségét és valósít meg új gondolatokat, kortárs tájépítészeti megközelítést.

Nagyon jól tagolja a Városmajort egy csendesebb, a nyugodt pihenést szolgáló területre, illetve egy aktívabb időtöltést, sportolást lehetővé tevő részre.

Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója kiemelte, hogy foglalkoztak a közlekedéssel is: könnyebben lehet majd megközelíteni a parkot a fogaskerekű, a János kórház és a Szilágyi Erzsébet fasor felől is, miközben jobb urbanisztikai kapcsolatok jönnek létre a Vérmező és a Városmajor között.

A nyertes pályázat látványterve Fotó: varosmajortervpalyazat.hu

Vitézy Dávid elmondása szerint ebben még nem sikerült megállapodni, de az összes pályázó arra tett javaslatot, hogy a Városmajori Szabadtéri Színpad – amely egy kis kertmoziból indulva nőtt bódévárossá – költözzön el innen, és helyét egy új tó vegye át, amelynek a szélére ki lehet ülni piknikezni.

A parkkal kapcsolatos munkába a helyi civil egyesületek képviselőit is bevonták, akik sok értékes észrevétellel éltek. Várhatóan másfél éves folyamat lesz, mire az összes építési engedélyt beszerzik, utána nyílt közbeszerzési eljáráson választják ki a parképítőt, és újabb két évet követően születhet újjá a Városmajor. A munkálatokat némileg lassítja, hogy a parképítés szakaszosan halad majd, ám így a Városmajor egy része mindig használható marad.

Neked ajánljuk
HajószezON: pénteken indul a körjárat a Dunán A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Környezetszennyezés = elhízás?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam