2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A változó klíma felderítéséért hódít meg hatalmas csúcsokat a magyar klímakutató

Nagy Balázs geográfus, klímakutató már nyolcszor mászta meg a 6893 méter magas Ojos del Salado csúcsát: több mint tíz éve vizsgálja a világ egyik legszárazabb területén Földünk klíma- és környezetváltozásait.

„Több mint tíz éve helyeztem el az első műszereket a hegyen, és nagyjából kétévente visszatérek, hogy a klímaváltozás szempontjából fontos adatokat kinyerjem a készülékekből” – mondta el Nagy Balázs geográfus, hegymászó, klímakutató a Csupasport.hu-nak 

A kutató hozzátette: a Mount Everesten is vannak hasonló műszerek, de „azok az időjárás-változásról szolgáltatnak lényeges adatokat, míg a mi műszereink a klímaváltozásról.”

Az Andok e száraz részén a felszín alatt található a jég, tehát a föld alatt helyeztük el a készülékeket, amelyek segítségével megállapítható, hogy a hegy mennyi jeget és vizet rejt. Bolygónk felmelegedése ugyanis nemcsak a sarkvidék, hanem az Andok hegyeiben lévő jég olvadását is jelenti.

– magyarázta Nagy Balázs. A kutató kiemelte: műholdas műszerekkel is elemezhető a klímaváltozás, de a helyszínen sokkal pontosabb adatokat lehet kinyerni a készülékekből.

Az Ojos del Salado Fotó: TimAbbott/iStock/Getty Images Plus

A szélsőséges időjárásban a mászásra sem vállalkoznak sokan, kutatói munka elvégzésére pedig alig néhányan: megnehezíti a mászást az UV-sugárzás, az extrém hideg, a fagy, a rendkívül erős szél és a szárazság is.

A műszereket nem kizárólag a csúcson helyezik el, hanem különböző magasságokban, hogy a hegylábtól a tetejéig egyfajta keresztmetszetet kapjanak.

A csekély páratartalom, a rendkívüli szárazság és a folyamatos szél miatt a műszereket különböző mélységben helyezik el. Mászás közben viszi a laptopját, megkeresi a műszereket, és kinyeri az adatokat, illetve helyszíni vizsgálatokat is végez.

Az elmúlt tizenkét évben mért adatokból a geográfus a döntéshozók számára alapinformációkat adó elemzéseket is készít, és nem meglepő módon erős melegedést észlelt.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: csupasport.hu
Vissza
Hírfolyam